Vicent Sampedro Ramo

Vicent Sampedro Ramo (Sao Paulo 1962) és llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de València i Doctor en Història Contemporània per la Universitat Jaume I de Castelló.

Membre del Centre d’Estudis Històrics de la Maçoneria Espanyola des de 1984, de la Comissió de la Veritat del País Valencià des de 2007 i de l’Aula de Història y Memòria Democràtica de la Universitat de València i de la ja extinta Càtedra Interuniversitaria de Memòria Democrática, (Generalitat Valenciana i les Universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló.

És autor de:

– (1997) La maçoneria valenciana i les logies accidentals durant la guerra civil. València: Consell Valencià de Cultura. (2006) 2ª edició.

– (2008) Los masones de Sant Vicent del Raspeig en el contexto de la masonería alicantina de los siglos XIX y XX. Sant Vicent del Raspeig: Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig.

– (2013 amb Ricard Camil Torres) : 1936. València- Barcelona. El nacionalista Josep Rodríguez Tortajada, president del València F.C.. València : Tres i Quatre.

– (2015) Julio Cervera Baviera, republicano y masón. Castelló de la Plana : Servei de Publicacions UJI.

– (2017)  Los Hijos de la Viuda. La masonería en la ciudad de Alicante (1893-1939). Alacant: – Ayuntamiento de Alicante y Universitat d’Alacant. (2023) 2ª edició, corregida i aumentada.

– (2020) Inhabilitación absoluta y perpetua. La represión franquista contra los masones de Castelló. Castelló de la Plana: Servei de Publicacions Universitat Jaume I.

– (2022) La masonería en la comarca de la Hoya de Buñol-Chiva. De la Restauración a la represión franquista. Buñol : IEC Hoya de Buñol-Chiva- Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la G.V.

– (2023) : La maçoneria a Vinaròs i el Maestrat. Benicarló: Centre d’Estudis del Maestrat.

En 2021 va guanyar el primer premi a la cinquena edició dels Premis de Investigació de l’Institut de Estudis Comarcals de la Hoya de BuñolChiva, amb l’estudi:  “Republicanismo, librepensamiento y masonería en la Hoya de Buñol: la logia Los Once Hermanos nº 120”.

Investigador al projecte d’investigació Modernas, luchadoras y pioneras. Mujeres alicantinas de la edad de plata, de la Universitat d’Alacant i la Fundación Caja Mediterráneo (2020)

Ha publicat més de 40 articles i ponències sobre la maçoneria valenciana a revistes (Millars, Canelobre, Papers de la Costera, Lectures de l’Institut Obrer, Oleana, REC) i capítols i col·laboracions en llibres col·lectius. Ha sigut el coordinador del dossier « La repressió franquista de la maçoneria. La Llei de 1940 » al núm. 4 de la revista L’IO, Lectures de L’Institut Obrer (València, abril de 2020), participant a més amb tres articles.

Ha participat en els Simposia Internacionals sobre Història de la Maçoneria espanyola organitzats pel CEHME des de 1985 i en diversos congresos d’història

Membre del Comité Organitzador i ponent de les Trobades de Historiadors de la Comissió de la Veritat, sobre la repressió franquista al País Valencià (2008, 2009. 2010, 2012 i 2014) i coordinador amb Ricard Camil Torres de l’exposició La Derrota. La fi de la guerra civil 70 anys després (2009). Octubre, Centre de Cultura Contemporània.
Ha sigut ponent en els cursos d’estiu de la Universitat d’Alacant (2004 i 2009), Universitat Jaume I (2010) i Universitat de Lleida (2013)

A la Universitat de Cuenca (Ecuador) va ser ponent magistral al Congrés “Las Ciencias Sociales a debate” -Facultad de Jurisprudencia y Ciencias Políticas y Sociales, del 25 al 27 d’octubre de 201-7. A la mateixa Facultat i organitzat per l’Aula de Derechos Humanos, va ser ponent al I Congreso Internacional de Derechos Humanos, celebrat del 29 al 31 de maig de 2019.

També ha impartit nombroses conferències tant sobre la maçoneria valenciana, la repressió franquista i sobre l’aviació durant la Guerra Civil,