PROGRAMA 22 D’ABRIL
EN ELS ORIGENS
- Cant de l’arpista………………………………… Poema egipci (s.XXI ac.)
El Cant del l’arpista és un poema egipci datat en el Segle XXI a. C. a la fi del Primer període intermedi. S’ha conservat en la capella funerària del faraó *Intef (segle XVI a. C.), i rep el seu nom per estar escrit al costat de la imatge d’un *arpista.
- Epitafi de Seikilós…………………………………………………… … E. Renard
Es considera a aquest epitafi de Sícilo com la composició musical més antiga conservada completa de la qual es té registre.
DE MÚSICA PROFANA
- A Chantar………………………………………… Beatriu de Dia. Arr. E. Renard
La comtessa de Dia (ca. 1140 – Provença, 1212) va ser la més famosa del grup de trobairitz (trobadores) provençals en llengua occitana de finals del segle XII.
La seua cançó en occità A chantar m’er de sota qu’eu no volria és l’única peça trovadoresca d’autoria femenina la música de la qual sobreviu intacta. La música de chantar només es troba en Le manuscript di roi, una col·lecció de cançons copiades entorn de 1270 per a Carles d’Anjou, el germà de Lluís IX.
- Robins m’aime………………………….. Adam de la Halle Arr. E. Renard
Es tracta d’un rondó monòdic pertanyent a l’obra al Jeu de Robin et Marion escrit per l’últim i més grans dels trobers medievals Adam de la Halle, (c. 1240 – c. 1287), va ser un trober, ja que va compondre les seues obres en llengua d’ oïl, és a dir en francès antic, a diferència dels trobadors que componien en llengua d’oc o provençal.
D’INQUISICIONS
- “Sarabanda”, de la suite N° 4. Op. 437…………………………………………….. F.Haendel
La Sarabanda és un tipus de dansa de ritme ternari que s’incloia com un moviment de la suite, esta en concret forma part de la Suiten°4 per a clavecí de Haendel. Probablement d’origen espanyol la Sarabanda fou prohibida per la inquisició en Espanya durant el segle XVI
- Fandango…………………………………………………………………………………. W.Gluck
El fandango també fou en origen una dansa prohibida per la Inquisició, en aquest cas escoltarem el Fandango de Don Juan de Gluck.
L’ESCAIRE I EL COMPÀS
- Música per a un funeral maçònic…………………………………………………… A.Mozart
La peça fou escrita en 1785 per Mozart, en qualitat de membre de la francmaçoneria, per un servici celebrat el 17 de novembre de 1785 en memòria de dos germans maçònics de Mozart.
UN MÚSIC ENDEMONIAT
- Caprici n° 16…………………………………………………………………………………. Paganini
Paganini fou un virtuós del violí de l’època del Romanticisme, els 24 Capricis per a violí son una de les seues peces més conegudes.
Violí: Adrián Fons
DOS HIMNES NACIONALS AMB REREFONS
- La marsellesa…………………………………………… Rouget de Lisle. Arr. E. Renard
És el himne nacional de França, oficialment des del el 14 de juliol de 1795. Fou escrit en 1792 per Claude Joseph Rouget de Lisle. Fou prohibit durant l’Imperi y la Restauració. Torna a ser l’himne nacional des de la III República.
- Himne de Riego……………………………………………………………… E.Renard
Himno de Riego es la denominació que rep l’himne que cantava la columna volant del tinent coronel Rafael del Riego després de la insurrecció d’aquest contra el rei d’Espanya Fernando VII el 1 de gener de 1820 , el text és d’Evaristo Fernández de San Miguel i la música de autor desconegut.
Fou utilitzat com himne nacional d’Espanya durant el Trienni Liberal (1820-1823), la Primera República (1873-1874) y la Segona República (1931-1939). El seu ús el va mantenir la Segona República en l’exili fins la seua dissolució.
TRES COMPOSITORS DISSIDENTS
Els tres compositors dissidents que Emili engloba en aquest apartat ho serien per diferents raons. Tindríem una dissidència de tipus compositiu o d’estil en el cas de Brahms amb l’onada Romàntica més innovadora representada per Wagner, dissidència amb els gustos del públic en el cas de Bizet perquè les seues obres començaren a tindre èxit després de la seua mort i dissidència política en el cas de Shostakovich per les seues discrepàncies amb el règim soviètic.
- Dansa hongaresa N°5……………………………………………………………… Brahms
La dansa hongaresa que escoltarem forma part d’una col·lecció de 21 que Brahms va escriure quan tenia 20 anys després de fer una gira acompanyant al piano a un violinista hongarès i inspirar-se per la música popular d’aquest país. Encara que més que hongareses estes melodies deurien ser reconegudes com zíngares, el vertader folklore hongarès serà recuperat ja al segle XX per Kodaly i Bartok.
- Havanera de l’òpera Carmen………………….. Bizet. Arr. Guy Bergeron
L’havanera és el fragment més conegut de l’òpera Carmen que fou estrenada en 1875, Bizet moriria mesos més tard sense conèixer l’èxit que tindria la seua òpera.
- Vals N° 2…………………………………………………………………………. Shostakovic
En realitat aquest vals sembla que no formaria part de la Suite de jazz n°2 com es pensava sinó d’una peça posterior coneguda com «Suite per orquestra de varietats» escrita en 1956 i on Shostakovich recull peces de diferent procedència algunes d’elles pert anyents a bandes sonores de pel·lícules.
A CASA NOSTRA
- Lágrima………………………………………………………………………………….. Tárrrega
- Variacions sobre un tema de Tárrega…………………………………. Ramón… García i Soler
Guitarra: Álvaro Orengo Bertomeu
UNA CANÇÓ POP
- Imagine………………………………………….. John Lennon. Arr. A. Ramsell
Cançó composada per John Lennon i Yoko Ono a principis de 1971 quan els Beatles ja s’havien separat.
L’ORDRE NATURAL EN MÚSICA
- Caosmos (Finale Hymnus)…………………………………………………… Renard