L’Escolaica

L’Escolaica. Cortesia de La Penyeta.

Entre 1904 i 1905 es va constituir a Cullera una entitat anomenada Liga de la Enseñanza. Vinculada al Casino Republicà, tenia per objecte crear i mantenir, tal com diu en els seus documents, una escola «ajena completamente a todo espíritu e interés de comunión religiosa, filosófica y política». En novembre de 1905 l’entitat col·locava la primera pedra del que es convertiria en un magnífic edifici educatiu i en una de les primeres escoles graduades de tota Espanya (és a dir, per cursos). Encara que els seus fundadors no li posaren cap de nom en particular, el poble li donaria l’emblemàtic nom de l’Escolaica (contracció lèxica de l’escola laica); segurament el tret que més la distingia. Entre els presidents de la Lliga de l’Ensenyança hi hagueren destacades personalitats de Cullera, com el filantrop Agustín Olivert Arlandis, el metge Juan Garcés Grau o l’empresari José Pedrós Arlandis.

Les escoles laiques i les racionalistes es van veure sotmeses per l’Església Catòlica i per les autoritats del règim clerical de la Restauració borbònica, i l’Escolaica de Cullera no va ser una excepció. Ja en 1908, un predicador vingut de València va ser denunciat per la Lliga de l’Ensenyança per fustigar dels del púlpit la seua obra. En 1909, l’escola es va lliurar per poc de ser tancada per les autoritats. I en 1911, amb el pretext dels Successos de Cullera, el règim de la Restauració dissolgué la digníssima Liga de la Enseñanza de Cullera i, amb ella, tot un referent educatiu, encara que l’entitat no va tenir res a veure en tota eixa història. El seu delit? Respectar la llibertat de pensament dels xiquets; sens dubte. (Vg. també Cullera Laica (ed.): Cullera 1911: els Successos i l’educació laica. Sueca: editarunlibro, 2011).

En novembre de 2006, l’associació Cullera Laica, recentment creada, va sol∙licitar al Consell Escolar de l’anomenat oficialment CEIP “Luís Vives”, que en memòria de tots aquells prohoms, passara a denominar-se com el coneix tothom: L’Escolaica. Després, a més d’organitzar diverses xerrades sobre L’Escolaica, publicar articles i inclús un llibre relacionat amb aquella escola, en juny de 2013, el Ple municipal aprovava per unanimitat una moció conjunta dels tres Grups municipals, per la qual s’acordava que l’Ajuntament de Cullera iniciara el procediment administratiu per a valorar que l’edifici antic de l’Escolaica siga declarat “Bé de Rellevància Local”; moció que va ser inicialment presentada pel grup municipal del PSPV-PSOE a partir d’una iniciativa de Cullera Laica. En octubre de 2013, amb motiu de la votació parlamentària del projecte de la Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa, Cullera Laica va enviar a cada diputat de les Corts Generals una postal de l’Escolaica feta i publicada ex professo, la qual va ser mostrada en el seu discurs pel diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví. En setembre de 2014, un grup de socis de Cullera Laica va adqurir un retrat de Rafael Arizo Aparici (1879-1967), el primer director de l’Escolaica, pintat per José Mongrell, del qual ja es copropietària l’Associació. En novembre del mateix any, l’entitat va organitzar amb la col·laboració de l’AMPA del col·legi un acte en reconeixement seu. I en abril de 2016, Cullera Laica va retre un acte d’homenatge als 18 fundadors de l’escola.

Cullera Laica, 9 de setembre de 2014.

Última actualització: 17 d’octubre de 2017.