Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (VII): juliol

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de juliol de 2021

 

JULIOL

El laïcisme no ha matat mai ningú (Emmanuel Macron, president de la República francesa). (Tweet de 31 d’octubre de 2020: «La laïcité n’a jamais tué personne»)

Dia 1

François-Jean Lefebvre (El cavaller de La Barre), condemnat per no haver-se llevat el barret al pas d’una processó i altres acusacions semblants, és torturat, decapitat i cremat en una pira a Abbeville (1766).

Dia 9

Revolta antijueva a València, seguida de conversions massives de jueus al cristianisme, també a Cullera (1391).

Dia 16

Se celebra el primer funeral laic d’Estat de la història d’Espanya, per les víctimes de la pandèmia de la Covid-19 (2020).

Dia 22

Dia dels heretges. (Heretge: del occità eretge, aquest del llatí tardiu haeretĭcus, i aquest del grec αἱρετικός hairetikós: el que tria, el que és lliure per a triar. Celebració proposada per Cullera Laica per la massacre perpetrada eixe dia contra els càtars, a Béziers (1209)).

Dia 25

Constantí I és proclamat emperador de Roma (306). Amb l’edicte de Milà (313) es posaria fi a la persecució dels cristians.

Dia 28

Margarida Borràs (anomenada originàriament Miquel) és penjada a la plaça del Mercat de València a conseqüència de la seua identitat de gènere (1460).

Dia 31

És executat a la plaça del Mercat de València l’última víctima de la Inquisició: el mestre lliurepensador Gaietà Ripoll (1826).