Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (IV): abril

Empremtes en l’esdevenir

Calendari de Cullera Laica (IV): abril

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 d’abril de 2021

ABRIL

El Estado español no tiene religión oficial”. (Art. 3 de la Constitució de 1931).

Dia 4

El rei Carles I d’Espanya obliga als mudèjars del Regne de València a elegir entre l’expulsió o la conversió al cristianisme (1525).

Dia 6

S’utilitza per primera vegada documentada, en una carta de William Molyneux a John Locke, el terme lliurepensador, «free-thinker» (1697). (Data de la carta)

Dia 10

Se celebra el primer enterrament civil de Cullera, el d’Agustí Costa Font, advocat, polític i lliurepensador declarat (1900). (L’enterrament es va realitzar en un camp a prop del cementeri)

Dia 11

Emilio Ferrer Cabrera anuncia que va a pintar La Joven República, quadro que presidiria el Saló de Plens de l’Ajuntament de Cullera (1931). (Data de publicació d’una entrevista al pintor en Sucrona, núm. 444)

L’Armada dels Estats Units d’Amèrica allibera el camp de concentració i d’experimentació “mèdica” de Buchenwald (Alemanya), on va estar pres el cullerenc Emilio Corral (1945).

Dia 13

Es funda a Cullera un «núcleo libre-pensador» (1872). (Data de la notícia en la revista La Humanidad)

Se celebra la I Ruta laica a Cullera, una visita guiada als llocs de Cullera relacionats amb la llibertat de pensament (2013).

Dia 14

Es proclama la II República espanyola (1931).

Dia 15

La revista Cullera publica el seu número ordinari de 15 d’abril amb la bandera tricolor en portada (1931).

Dia 19

Enrique Chulio Piris és investit alcalde de Cullera, el qual va mantenir una postura personal aconfessional (1979).

Dia 26

S’inaugura a Cullera (E)mancipa-Ment, «el primer museo dedicado al librepensamiento» (2019). (Titular de Levante de 3 de maig de 2019)

Dia 28

Naix Agustín Costa Font, “el primer apóstol del republicanismo cullerense” (Cullera, 1858). (Al seu testament va fer constar la seua condició de lliurepensador)