Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència

“Europa Laica exigeix, en el Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència, que les Esglésies deixen de ser finançades per l’Estat”

Europa Laica, davant el Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència, ha difós un Manifest en el qual resumeix les principals reivindicacions a Espanya del laïcisme, que defensa la llibertat de consciència com a “fonament dels Drets Humans”, i “promou l’exercici d’eixa llibertat en condicions d’igualtat”.

 

En el Manifest, Europa Laica exigeix essencialment el següent:

 

* Que l’Església catòlica, i altres confessions, deixen de ser finançades per l’Estat.

Amb els més de 12.000 milions d’euros anuals alliberats es podrien satisfer grans necessitats socials en educació, sanitat, pensions, dependència, etc.

 

* Que no es deixe en mans de l’Església el “a qui, com i quant” de les indemnitzacions a les víctimes de la pederàstia catòlica, que han de fixar-les els poders de l’Estat.

L’Estat ha d’exigir a l’Església tota la informació que oculta, acabar amb la prescripció dels delictes d’abusos sexuals, i previndre’ls evitant l’accés dels adoctrinadors religiosos a la infància.

 

* Que el Govern lidere la devolució a la ciutadania dels més de 100.000 béns espoliats per l’Església catòlica mitjançant les immatriculacions.

El llistat de l’anterior Govern va ser un fiasco, per la qual cosa exigim que el nou executiu realitze un altre, un llistat complet i ben fet, des de 1946, i que prenga la iniciativa per a la recuperació dels béns il·legítimament immatriculats d’incalculable valor.

 

* Que totes les religions isquen de l’escola i que es pose en marxa l’extinció de l’escola concertada.

No és admissible l’adoctrinament religiós infantil.

 

* La immediata derogació dels Acords de 1979 amb la Santa Seu i l’aprovació d’una Llei integral de Llibertat de Consciència.

Els Acords mantenen vigent el nacionalcatolicisme franquista i són incompatibles amb la democràcia. No val la seua modificació, sinó la seua revocació.

 

* Que s’actue des dels governs i instàncies internacionals perquè el fonamentalisme religiós deixe de promoure violacions dels Drets Humans.

Repudiem especialment els crims de lesa humanitat, i en particular les pràctiques genocides en Palestina de l’autodenominat “Estat jueu” d’Israel, en resposta desproporcionada al terrorisme islamista d’Hamàs. En molts llocs del món, els dogmatismes religiosos de caràcter sexista fan que les violacions de drets s’acarnissen en les dones i LGTBI.

 

* La fi del clericalisme en la política internacional, com el produït en la Cimera sobre el Canvi Climàtic.

Rebutgem que en dita Conferència de les Nacions Unides (COP28) se li haja atorgat a les organitzacions religioses el privilegi d’influir en les polítiques ambientals a nivell global, que han d’estar regides per criteris racionals i científics.