Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència: manifest de Cullera Laica

Il·lustració: laicismo.org

El 9 de desembre vam celebrar el Dia Internacional del Laicisme i de la Llibertat de Consciència. Celebració basada en dos fets històrics: França, el 9 de desembre de 1905 aprova la llei de Separació de les Esglésies i l’Estat. Una altre 9 de desembre, de 1931, s’aprova la Constitució de la II República Espanyola, una de les més avançades de l’època, que declara l’Estat laic a Espanya.

Aprofitem dita celebració, per recordar moments, però també com una reflexió sobre la situació actual i sobre les accions per aconseguir el laïcisme.

Un laïcisme que es recolza en tres principis: la llibertat de consciència, la igualtat de totes les persones i la recerca del bé comú.

Per acomplir els principis citats, l’Estat no pot privilegiar cap creença i no creença, per la qual cosa es necessària la neutralitat de tots els poders públics i així establir un Estat de Dret Democràtic.

Els privilegis que la dictadura imposà a la societat continuen vigents amb la firma d’uns acords amb El Vaticà, redactats en paral·lel a la Constitució, on l’Església ancorà la conservació de privilegis: finançament amb diners públics, privilegis fiscals, la immatriculació de tot tipus de béns, la seua integració a les Forces Armades amb rang de general, control de la moral pública i sobretot el control i adoctrinament en l’Educació.

Ens congratulem que el passat  11 de desembre de 2021, Europa Laica, amb qui Cullera Laica ha signat un conveni de col·laboració, celebrara el XX aniversari de la  seua fundació. Durant dues dècades Europa Laica ha aconseguit amb molta tenacitat i esforç que arribe a la societat el debat sobre els tres principis esmentats, la llibertat de consciencia, la igualtat i el bé comú, que s‘hagen produït avanços legislatius, tant a l’àmbit estatal com internacional, a la vegada que es veu amb preocupació l’augment i el manteniment d’atacs de fonamentalismes religiosos i de posicionaments autoritaris d’organitzacions polítiques.

A Cullera, a nivell local i en la present legislatura municipal, podem fer una anàlisi semblant d’avanços en el laïcisme i a la vegada  mancances i retrocessos en establir l’aconfessionalitat que emana  de la constitució, per la qual cosa Cullera Laica continuarà amb els objectius i les accions en benefici del laïcisme ( o aconfessionalitat ), els valors cívics i la cultura laica local, mitjançant iniciatives institucionals i actes públics.

Cullera, desembre 2021.