El passat 12 de juliol, l’associació Cullera Laica va sol·licitar a l’Ajuntament de Cullera que tinguera a bé informar si tenia constància que l’Església Catòlica o alguna de les seues corporacions s’haguera immatriculat al seu nom algun bé immoble del municipi de Cullera en virtut del l’article 206 de la Llei Hipotecària, abans de la darrera modificació.
La petició es fonamenta en que el citat article ha permès a l’Església Catòlica inscriure’s al seu nom propietats no registrades a nom de ningú. Eix privilegi, que equipara els diocesans als funcionaris públics acreditats per a inscriure béns, ha suposat un espoli del patrimoni estatal, autonòmic o municipal. Segons les notícies aparegudes, en els darrers anys l’Església Catòlica s’ha immatriculat al seu nom centenars o milers de propietats, les quals inclouen parròquies, ermites, basíliques, cases, escoles, magatzems, terrenys, atris, solars, pisos, garatges, frontons o cementeris; propietats que en molts casos s’entenia que eren dels pobles, perquè s’havien construït amb fons municipals o comunalment, encara que no estaven registrades a nom de ningú. Assabentats de les usurpacions, molts alcaldes lluiten ara per recuperar allò que entenen que l’Església ha arravatat als seus municipis en virtut d’una llei clerical.
L’associació Cullera Laica, que, per una banda té com a finalitat la defensa de la laïcitat (i per tant d’un ordenament jurídic sense privilegis ni discriminacions de cap tipus), i per altra és una entitat cultural cullerenca (i per tant compromesa amb la integritat del patrimoni de tota la ciutadania), desconeix si els béns patrimonials del nostre municipi també han patit algun tipus d’espoli per part de l’Església catòlica o d’alguna de les seues corporacions. Per la qual cosa, Cullera Laica ha fet la corresponent consulta a l’Ajuntament de Cullera.
Cullera, 30 de juliol de 2018
Cullera Laica pregunta al Ayuntamiento por posibles inmatriculaciones de la Iglesia a Cullera
La petición se fundamenta en que el citado artículo ha permitido a la Iglesia Católica inscribirse a su nombre propiedades no registradas a nombre de nadie. Ese privilegio, que equipara los diocesanos a los funcionarios públicos acreditados para inscribir bienes, ha supuesto un expolio del patrimonio estatal, autonómico o municipal. Según las noticias aparecidas en los últimos años la Iglesia Católica ha inmatriculado a su nombre cientos o miles de propiedades, las cuales incluyen parroquias, ermitas, basílicas, casas, escuelas, almacenes, terrenos, atrios, solares, pisos, garajes , frontones o cementerios; propiedades que en muchos casos se entendía que eran de los pueblos, porque se habían construido con fondos municipales o comunalmente, aunque no estaban registradas a nombre de nadie. Enterados de las usurpaciones, muchos alcaldes luchan ahora por recuperar lo que entienden que la Iglesia ha arrebatado a sus municipios en virtud de una ley clerical.
La asociación Cullera Laica, que, por un lado tiene como finalidad la defensa de la laicidad (y por tanto de un ordenamiento jurídico sin privilegios ni discriminaciones de ningún tipo), y por otra es una entidad cultural cullerense (y por tanto comprometida con la integridad del patrimonio de toda la ciudadanía), desconoce si los bienes patrimoniales de nuestro municipio también han sufrido algún tipo de expolio por parte de la Iglesia católica o de alguna de sus corporaciones. Por lo tanto, Cullera Laica ha hecho la correspondiente consulta al Ayuntamiento de Cullera.
Cullera, 30 de julio de 2018