Cullera Laica. Article censurat al Llibre de les Festes Majors de Cullera, 2011.

Amb data 7 de febrer del present sol·licitàrem a l’Ajuntament de Cullera que incloguera el següent article al llibre de les Festes Majors de 2011, perquè considerem que tenim el mateix dret que les altres associacions i persones particulars. Fet que ja és la quarta vegada que lamentablement es repeteix. No entenem aquestes reiterades negatives, i més quan també demanàrem l’any passat la corresponent certificació d’acte presumpte, a fi de conèixer la resolució de la Regidoria de Festes al voltant de la citada sol·licitud. En no respondre presentàrem la corresponent queixa al Síndic de Greuges, perquè en la nostra opinió Cullera Laica estava patint un tracte incívic i discriminatori. Encara no hem rebut cap resposta. Com una minsa i justa millora en el tracte d’aquestos darrers anys qualifiquem el fet que per primera vegada s’haja inclòs al programa del llibre de Festes Majors l’acte que organitzà Cullera Laica per al passat dimecres 4 de maig a la Sala de Cultura: “Cullera 1991. Els successos i l’educació laica”. I ara l’article censurat:

.
L’associació Cullera Laica es va presentar al públic a la Sala d’Exposicions de la Casa de la Cultura en març de 2007, amb la conferència magistral “La libertad de conciencia en España” impartida per Gonzalo Puente Ojea, Diplomàtic, Exambaixador al Vaticà, i distingit intel·lectual espanyol. L’acte tingué lloc poc abans de les Festes Majors d’eix any, i d’ençà, Cullera Laica es va proposar estar sempre present a les Festes del poble amb un acte de caràcter cultural, propòsit que ha complit fins la data.
Així, per a les Festes de 2008, l’Associació va organitzar al local del Casal Jaume I, una exposició dels logotips que es van presentar al concurs que l’entitat va convocar a fi de proveir el seu distintiu. L’acte comptà a més amb una amena i interessant conferència impartida per la mestra Roser Santolària sobre educació i laïcisme, i va acabar donant-se a conéixer el logotip guanyador del concurs, que des d’aleshores representa l’Associació.
Per a les Festes Majors de 2009, la ciutadania va poder comptar amb una conferència impartida al Saló d’Actes de la Casa de la Cultura de Cullera per una persona d’excepció, pel seu càrrec actual i pel que ha representat per a la vida política, social i cultural de Cullera: el magistrat i Extinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Cullera, Ximo Bosch i Grau.
Per a les Festes de 2010, l’Associació va voler recordar l’extraordinària figura del metge Joan Garcés. L’acte, també a la Casa de la Cultura, consistí en una projecció audiovisual i una taula redona sobre la seua vida i obra, amb Társila Cutanda (mestra i néta-neboda del metge), Consuelo Martí (de 102 anys, persona que va conèixer personalment al metge), el testimoni escrit de José Codina (membre de la Joventut del Partit Republicà Autonomista, entitat promotora del monument al metge Garcés en els anys 30’), José Palomares (Ex-Alcalde de Favara que promogué i aprovà la iniciativa de dedicar un carrer al metge en dita localitat), i Fernando Sapiña (metge i historiador de la medicina). A més, el públic va poder emportar-se gratuïtament un dossier sobre la vida i obra del metge.

Enguany, i amb motiu del 100 aniversari, l’Associació ha organitzat un acte al voltant dels tràgics successos de Cullera de 1911 i la seua repercussió a l’educació laïcista al poble, consistent en una projecció audiovisual amb fotografies i documents de l’època i en una taula redona, amb tres prestigiosos ponents: Ricard-Camil Torres (Doctor en història), Salvador Pedrós (advocat i investigador) i Raül Silvestre (historiador). A més, hi haurà una exposició editorial i la possibilitat d’adquirir diverses publicacions que s’han fet al respecte. L’acte tindrà lloc dimecres, 4 de maig de 2011, a les 20.00h., al Saló d’Actes de la Casa de la Cultura de Cullera. Entrada lliure

Cullera Laica. 2011