Cullera i la llibertat de pensament, exposició: crònica i mediateca

 Crònica dels actes de Festes: exposició i ruta

Exposició. El passat 10 d’abril de 2015 va tenir lloc la inauguració de l’exposició de béns patrimonials culturals titulada “Cullera i la llibertat de pensament”, organitzada per l’associació Cullera Laica amb motiu de les Festes Majors de Cullera de l’any en curs. L’exposició es va instal·lar en un local privat, situat en el Passeig Dr. Alemany (antiga oficina de Caja Madrid) i va estar oberta tots els dies de la setmana de festes, inicialment fins al diumenge 19 d’abril. L’exposició estava conformada en la seua quasi totalitat per béns patrimonials culturals en possessió de Cullera Laica, procedents de donacions, adquisicions o cessions per temps indefinit. A aquesta col·lecció es van sumar algunes peces que van ser cedides expressament per a l’exposició pels seus propietaris, als quals agraïm la seua cortesia.

L’exposició estava organitzada en deu conjunts patrimonials, més o menys disposats cronològicament, que contextualitzaven i recorrien diverses fites històriques relacionats amb la llibertat de pensament, com la Inquisició o la maçoneria. L’exposició comptava amb peces valuoses i úniques, com un exemplar original del primer mapa imprès del Regne de València, de 1584; una moneda d’or de Teodosi I, del segle IV; la ploma i manuscrits del poeta Lamberto Olivert Arlandis (1860-1937); el retrat del filantrop Agustín Olivert Arlandis (1855-1927) que hi va haver a la Casa de Palomes i que va localitzar Cullera Laica en una altra població; la llibreria i biblioteca conservada del lletrat i lliurepensador cullerenc Agustín Costa Font (1858-1900); el retrat de Rafael Arizo Aparici (insigne mestre i primer director de l’escola laica de Cullera) pintat per José Mongrell; la placa de coure amb la qual es va imprimir la capçalera del Butlletí Oficial de la Província de València durant la II República; i moltes altres peces rellevants.

L’exposició va ser tot un èxit, tant per la quantitat de persones que la van visitar com per l’interès mostrat per moltes d’elles, en els fets documentats, en la procedència de les peces, en la destinació de la col·lecció, etc. Tant és així, que es va decidir, també per les facilitats donades pels propietaris del local, mantenir oberta l’exposició en dos caps de setmana més, fins al mes de maig.

En fi, ens sentim molt satisfets per l’exposició i tot el que ha comportat, excepte per l’actitud del Govern municipal de l’Ajuntament de Cullera, del Partit Popular, que no acudint a l’acte d’inauguració va consumar una legislatura d’indiferència, quan no de despropòsits, cap a les iniciatives culturals i patrimonials de Cullera Laica.

Ruta laica. A més de l’exposició, dissabte 18 d’abril, Cullera Laica va dur a terme, per tercer any consecutiu, una edició més de la Ruta laica, una visita guiada als llocs de Cullera relacionats amb la llibertat de pensament, amb gran èxit d’assistència, fins el punt que moltes persones no van poder gaudir-ne per tindre totes les places cobertes. Enguany, la ruta ha tingut un final diferent. En les edicions anteriors acabava en el Saló de Plens de l’Ajuntament, però enguany, aprofitant l’avinentesa de l’Exposició que Cullera Laica havia muntat, s’acabà en la mateixa Exposició, on s’explicà als participants els diferents apartats que la composaven, així com les distintes peces que s’exhibien. L’acollida i satifacció del públic fou molt elevada, possant de manifest la noltable complaença per l’acte.

Com altres anys, és de remarcar l’assistència de persones de diferents localitats, que vingueren exclusivament per al citat event, així com el fet que, sent Cullera una notable plaça turística, la susdita Ruta laica no tinguera una continuitat estiuenca i institucionalitzada, més que fóra una volta al mes o la quinzena, que podria ampliar l’oferta cultural del poble envers els visitants, cosa que molta gent nota a faltar. Ací queda escrita la proposta.

Finalment, Cullera Laica agraeix públicament a En Eugenio Morales Moreno, Gerent de l’empresa Tren Turístico Cullera SL (“el trenet”) la col·aboració desinteressada de la seua empresa en la realització de la Ruta laica de Cullera.

            Cullera Laica, 3 de maig de 2015

Publicat en web: 15 de maig de 2015

Mediateca

 

 

Galeria de fotos (pendent de publicació)

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.