Amèlia Jover Velasco (Cullera, 1910-París, 1997), dona rebel i valenta, va pertànyer, entre d’altres organitzacions, a un grup naturista, al Sindicat de Gastronomia de la CNT i a les Joventuts Llibertàries, on va arribar en 1938 a ser Secretària General del Comité Regional. En una època molt poc favorable per al reconeixement dels mèrits de les dones va aconseguir el respecte dels seus companys. Després del triomf de les tropes sublevades del General Franco sobre la II República, va ser detinguda al port d’Alacant i empresonada. Com estava embarassada va ser traslladada a l’Hospital Provincial, on va donar a llum en captivitat a la seua filla. Amb l’ajuda de membres de la seua organització va aconseguir donar-se a la fuga. Arriba a França, però allí va ser conduïda al camp de concentració d’Argeles i després al de Bram. Finalment aconsegueix partir cap a Tunis, on es reuneix amb el seu company i on treballa al camp i ensenya a llegir a les criatures sense escola. En 1962 es trasllada a París, on va continuar defenent els seus ideals llibertaris. Coneguda en l’extraradi parisenc com “la dama espanyola”, va ajudar i va donar de menjar a les persones necessitades.
Diverses publicacions, tant d’àmbit nacional com internacional arrepleguen i reconeixen la figura d’Amèlia Jover. Quan va morir, la seua família va escampar les seues cendres per la Penyeta del Moro, lloc on Amèlia Jover anava a nadar de jove els diumenges. (Vg. també R. Maestre i Marin, «Recordant Amèlia Jover, companya solidària i rebel». En V Jornades d’Estudis de Cullera, p. 21-23. Cullera: Ajuntament de Cullera, 2003).
El 13 de març de 2010, l’any del centenari del seu naixement, l’associació Cullera Laica va realitzar un acte en memòria seua. L’acte, que va ser programat amb motiu del Dia de la Dona, havia d’haver-se realitzat a la Penyeta del Moro de Cullera, al mig de la mar, però a causa de les inclemències meteorològiques i a l’onatge, l’Associació es va veure forçada a realitzar l’acte una setmana més tard i a les penyes de l’Escollera. Des de 2013 la seua figura és un dels referents de la ruta laica de Cullera, resenyada al Passeig Martím, davant de la Penyeta del Moro. En la III Fira Literària i Musical Joan Bohígues (abril de 2016), els companys Joan Baptista Malonda i Isabel Olivert recordaren la seua figura i presentaren el llibre “La chiqueta”, de l’escriptora Elodia Turki-Zaragoza (filla d’Amèlia Jover), on relata poèticament pensaments i records de la seua vida i de sa mare (la xiqueta), en francés (L.G.R éditions, 2004). Actualment existeix traducció a l’espanyol, amb el títol de “La Xiqueta” (Librairie Galerie Racine, 2016).
Cullera Laica, 9 de setembre de 2014.
A Cullera hi ha l,Associació de dones “Amèlia Jover”.
A la revista Intersindical, quaderns sindicals del País Valèncià, núm 85 · Època II · Maig 2024, pàgina 11, hi ha un article de Clara Esteve sobre AMÈLIA JOVER VELASCO, “LA XIQUETA” SINDICALISTA
Actualització de 2 de Maig del 2024