Agustín Olivert Arlandis

Agustín Olivert Arlandis (1855-1927) fou un distingit mecenes cullerenc. Entre altres càrrecs que va exercir, va ser regidor de l’Ajuntament de Cullera, president de la Junta d’Instrucció Local, corresponsal de “El Mercantil Valenciano”, depositari de la Cantina Escolar, corresponsal del Banc d’Espanya, president del Casino Republicà (entitat que va arribar a posseir una important biblioteca, hui parcialment conservada com a fons antic de la Biblioteca Municipal de Cullera) i president de la Lliga de l’Ensenyança (l’entitat que va construir l’Escolaica, una de les capdavanteres escoles graduades de tota Espanya). Les actes dels Plens municipals i de la Junta d’Instrucció Local, així com els seus escrits, mostren una persona culta, dotada de gran talent i d’elevats valors cívics.

Agustín Olivert es va bolcar per l’educació, la qual va promoure fins el punt de ser referit com «el primer paladín de la enseñanza».  En el seu testament ordenà als marmessors que l’enterrament es fera «sin solemnidades religiosas, pero sin ostentación de irreligiosidad». En el mateix testament va llegar al municipi de Cullera, amb condicions per al seu ús, la casa senyorial que posseïa al carrer Cervantes (la «Casa de Palomes») i també una bona suma de diners per a l’Hospital i per a la Cantina Escolar. D’ençà la donació, l’edifici ha albergat diversos centres públics, com la Biblioteca Municipal, l’Escola Graduada Agustín Olivert i el Conservatori Professional de Música de Cullera. Un preciós retrat d’Agustín Olivert Arlandis venia a presidir l’edifici fins que va ser rehabilitat en l’any 2008.

En gener de 2014, després d’advertir la desaparició del retrat i fer les indagacions oportunes,  Cullera Laica el va localitzar en un altre municipi i el va adquirir al seu legítim propietari a fi de restituir el nostre patrimoni i el respecte a la figura d’Agustín Olivert Arlandis. En abril de 2014, Cullera Laica va organitzar un homenatge mutidisciplinar al filantrop cullerenc. I en juliol de 2014, Cullera Laica va sol∙licitar a l’Ajuntament de Cullera que estimara la pertinència d’anomenar a Agustín Olivert Arlandis “Fill Predilecte de Cullera” a títol pòstum, així com que es destinara la casa que va llegar al municipi de Cullera exclusivament a activitats que estiguen en plena conformitat amb la seua voluntat, sense que a hores d’ara hagen produït efecte.

Les restes d’Agustín Olivert jauen en un panteó de l’antic cementeri civil, junt a les del seu germà Lamberto i el seu cunyat Juan Villarroya Corral.

Cullera Laica, 9 de setembre de 2014

Última actualització: 5 d’octubre de 2015