Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (V): maig

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de maig de 2021

 MAIG

«Dos utopías han ensangrentado la tierra y la han llenado de montones de cadáveres: la utopía de una sola nación para todos y la utopía de una sola religión para todos» (Emilio Castelar, president de la I República espanyola).

Dia 1

40é dia de la primavera. (Al seu voltant, com al voltant del 40é dia de l’inici de cada estació, apareixen celebracions ancestrals, en aquest cas, relacionades amb la Terra).

Santiago Ramón y Cajal identifica la unitat estructural i funcional del sistema nerviós, la neurona (1888). (Data de publicació de l’estudi)

Dia 5

Un capità indefinit, processat en concepte de reu d’Estat, denuncia l’existència d’una lògia maçònica a Cullera (1831). (El seu delicte general: «dedicados esclusivamente al trastorno de los Gobiernos establecidos, y con especialidad de las Monarquías absolutas, y de la gerarquía eclesiástica del Catolicismo» (sic.))

Dia 8

El rei Recared I abjura de l’arrianisme i declara la seua conversió al catolicisme en el III Concili de Toledo, segellant-se la unitat religiosa del regne hispanovisigot (589).

Dia 14

L’Ajuntament de Cullera habilita al cementeri municipal una sala per a cerimònies funeràries civils (2017). (La iniciativa va partir de l’associació Cullera Laica. Data del comunicat de premsa de l’Ajuntament)

Dia 18

Dia d’Omar Khayyam (a Iran), matemàtic, astrònom i poeta persa, autor de Rubaiyat, obra amb rerefons escèptic (1048).

Dia 21

Es constituïx legalment La Colmena, de Cullera, «sociedad para la cultura y educación racional» (1911).

Dia 24

Es publica el llibre Sobre les revolucions de les esferes celestes, de Nicolau Copèrnic (1543). (Dia simbòlic, escollit en base a una llegenda sobre la publicació de l’obra i la mort de Copèrnic)

L’Ajuntament de Cullera aprova la construcció d’un cementeri civil al terreny on enterraren a Agustí Costa Font i que donaria al municipi el seu germà per a eix fi (1900). (Data d’aprovació de l’avantprojecte)

Dia 28

Any 585 a.c., eclipse solar, predit per Tales de Milet, «el primer filòsof», reconegut per buscar l’explicació de les coses en les causes naturals, no en la mitologia. (Tales de Milet als seus deixebles: «Així és com jo veig les coses, com jo crec que són les coses. Intenteu millorar el que jo us ensenye»)