Les rutes temàtiques són itineraris pels llocs representatius de determinats fets històrics, etnològics, artístics, etc. Les rutes permeten conéixer in situ i de primera mà els testimonis arquitectònics, mediambientals, culturals, etc., dels fets objecte de la visita, i són un element de promoció cívica, cultural i turística.
Cullera, situada a 35 Km. al sud de València, posseïx un valuós patrimoni material i immaterial. En est últim aspecte, cal destacar les petjades que encara queden de l’important moviment emancipador de l’ésser humà que hi hagué a Cullera des del darrer terç del segle XIX fins el primer del XX. Un dels principis del citat moviment fou el laïcisme, entés com l’establiment de les condicions jurídiques, polítiques i socials idònies per al desenvolupament ple de la llibertat de pensament, considerada hui com el fonament de totes les llibertats.
El 13 d’abril de 2013, dins de les Festes Majors de Cullera, es realitzava el primer recorregut de la ruta laica: un itinerari per aquells enclavaments del municipi de Cullera encara conservats i que coneixem que per alguna raó són referents del laïcisme o llibertat de pensament. D’ençà, la ruta laica s’ha realitzat cada any, com el primer, la vespra del dia de finalització de les Festes. A continuació, es pot llegir una breu explicació dels referents objecte de la ruta laica, ordenats segons l’itinerari que, per diversos condicionats, es va seguir partint de la Rambla Sant Isidre, però que es pot realitzar amb qualsevol altre recorregut.
1 – Carrer del Riu, s/núm.: Casino Republicà
2 – «Casa de Palomes», C/ Cervantes, 9: Agustín Olivert Arlandis
3 – Carrer Carretes, actualment Santo Tomás de Villanueva (des del C/ València): Sucrona
4 – Antic cementeri civil, Cementeri Municipal, C/ Russafa, s/n.: Agustín Costa Font i el cementeri civil
5 – Antic cementeri civil de Cullera: Lamberto Olivert Arlandis
6 – Plaça Andrés Piles, núm. 1.: L’Escolaica
7 – Penyeta del Moro (des del Passeig marítim): Amelia Jover Velasco
8 – Plaça de la Sal, s/núm.: Escola racionalista
9 – Ajuntament de Cullera, Plaça d’Espanya, núm. 1: Ajuntament de Cullera de la II República
10 – Saló de Plens de l’Ajuntament de Cullera: Juan Garcés Grau
11 – Saló de Plens de l’Ajuntament de Cullera: Juan Sapiña Camaró
12 – Saló de Plens de l’Ajuntament de Cullera: María Camilleri Fuster