Per un monument en memòria de Gaietà Ripoll a la plaça del Mercat Central de València (2016).

Estàtua de Giordano Bruno a Roma.

El 31 de juliol de 1826 va ser executat a la plaça del Mercat de València Gaietà Ripoll i Pla, mestre lliurepensador que tenia la seua escola a l’horta de Russafa (València). El mestre Ripoll va ser executat per les forçes del règim absolutista de Fernand VII després de ser detingut, processat i condemnat per heretgia per la Junta de Fe de València (un sucedani de la Inquisició), fet pel qual ha passat a la història com l’última víctima de la Inquisició.

Arran de la jornada reivindicativa del Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència que va tindre lloc a Torrent en desembre de 2015, i en la qual va participar activament Cullera Laica, en març de 2016 va ser presentada a l’Ajuntament de València en nom de tots els col∙lectius participants, una sol∙licitud per a erigir un monument a la memòria del mestre Ripoll al lloc on es va perpetrar el tremend crim: la plaça del Mercat de València.

En la carta de contestació, l’alcalde Joan Ribó, va informar que l’Ajuntament de València està estudiant la iniciativa, amb altres propostes que també hi ha per a la plaça del Mercat,  i agraeix la llavor realitzada en defensa de la llibertat de consciència i de recuperació de la memòria.

No és la única iniciativa de Cullera Laica relacionada amb la figura de Cayetano Ripoll. En maig de 2015, en col∙laboració amb l’Associació d’Alumnes del Centre Públic Municipal de Formació de Persones Adultes (FPA) de Cullera vam projectar el documental “Cayetano Ripoll y la Iglesia Valenciana”, de l’Associació Valenciana d’Ateus i Lliurepensadors (AVALL), dins del cicle “Cinema i lliurepensament”. En març de 2016, junt a altres col∙lectius, també vam sol∙licitar a l’Ajuntament de València que restituira la placa que va haver en homenatge seu a la plaça del mercat de Russafa. I  en desembre de 2016, Cullera Laica va sol∙licitar a l’Ajuntament de Múrcia que tinguera a bé substituir el nom de l’actual carrer de l’arquebisbe Simón López per altre digne de la ciutat, per la responsabilitat del clergue en l’execució del mestre Ripoll.

Cullera Laica, 12 de juny de 2017.