Lot Cullera

Lot conformat per diversos elements relacionats amb Cullera, datats entre 1825 i 1983. El lot va ser donat a Cullera Laica per un veí de la ciutat en diversos lliuraments des de setembre de 2014 fins a l’actualitat, amb algun element adquirit ex professo.

Carta marítima, gravat (1825)

Carta marítima italiana de la planta d’ancoratge del Cap de Cullera (Pianta dell’ancoraggio del capo di Cullera. Napoli: Reale Litografia Militare, 1825), gravada segons la publicada a Cadis el 1813 per la Dirección Hidrográfica. A la carta es pot vore la Illa dels Pensaments completament separada de la línia de costa.

Exemplar original, gravat a l’aiguafort. 19,0 x 24,5 cm., amb amples marges blancs. Taca per la part esquerra inferior. (Any de publicació acreditat amb còpia digital de la portada de l’obra a la que pertany la carta).

El Sucronense, full i carta (1884)

-Full quarterat del número 22 de El Sucronense, el primer periòdic de Cullera del que es té notícia (1883-1884), de 10 de gener de 1884.

-Carta oberta, de 13 de juliol de 1884, de José Navarro, propietari de El Sucronense, dirigida als subscriptors, en la que comunica el tancament del periòdic. Al peu, breu nota manuscrita. Bon estat.

Díptic Exposició Emilio Ferrer Cabrera (1927).

Díptic aparentment original de l’exposició que el pintor cullerenc Emilio Ferrer Cabrera (1888-1962) va fer a les Galerías Witcomb a Buenos Aires, amb dos imatges dels seus quadros (Dos rosas i Ingenuidad) i una relació de vint-i-sis quadros, quasi tots amb xifres manuscrites, presumiblement dels preus de venda. 17 x 11 cm, cartolina.

Catàleg: Rosas de abril, Leda, Campesinos, En las alturas, Presa en el Júcar, Gitana, Dos rosas, Pescando almejas, Regreso, Leonor, Pilín, Carmen, Entre naranjos, El so Pep, Ingenuidad, Levante, Playa, Manzanas, La Mallaeta, Día de tienta, Señora E.F. de E., Señorita Luisa Elena Burmester, Señora Condesa de Ordúñez, Susi y Marianito, La promesa, i Les mes dolses.

Revista “Cullera” (1931)

Exemplar original de la històrica revista “Cullera”, “Revista Literario-Musical, Comercial y de Anuncios”, de 15 d’abril de 1931 (any III, núm. 37), amb la bandera tricolor en la portada. 32 x 22 cm., 8 p.Continguts:

publicitat; “Nuestro saludo. Día 14 de abril de 1931: Fecha memorable”, per la redacció; La semana Santa Jumillana. Dos magníficas bandas de música, per Antonio M. Abellán, Jumilla; “¡Salud Pueblo!”; “Semana Santa por tierras de Murcia”, per X. [A. Grau ]; publicitat; “Carta abierta”, per Juan Vallet Martí; “Círculo de Cazadores”; “De fútbol”; nota; “Ecos: ‘natalicio’. ‘Constitución del primer Ayuntamiento Republicano’; publicitat.

Edicions regionals-Lleis de la República Espanyola, llibre (1933?)

Exemplar original del llibre Ediciones regionales – Leyes de la República Española (o viceversa), amb els textos de diverses lleis (Llei Fonamental de l’Estat, Llei del Divorci, Estatut de Catalunya, etc.) i amb reportatges de distintes regions i municipis, amb fotografies d’alcaldes i regidors, entre ells de Cullera. (Madrid-Valencia: Ediciones regionales, 1933?).

Llibre de tapa dura, profusament il∙lustrat, unes 200 p. Mesures: 35 x 24,5 cm. Bon estat, però llom parcialment despegat.

Paper d’embolicar de El Barco (primer terç de segle XX)

Paper d’embolicar de gran format (85 x 62 cm.) de “Comercio de Tejidos El Barco, Vda. de Enrique Serra”, domiciliat en Plaça Pi y Margall (actual Plaça de La Llibertat).

Documents de la Guerra civil i de la dictadura (diversos anys)

4 documents originals relacionats amb la Guerra Civil i la dictadura franquista:

-Comunicació del Comité del Frente Popular, amb els segells de CNT, PCE, (il∙legible) i Izquierda Republicana, per la qual es requereix a un veí el pagament de 1000 pts. (20 de juliol de 1936).

-Idem, de 2000 pts. (27 d’agost de 1936).

-Relació manuscrita dels integrants de la “quinta del 25” de Cullera (s.d.).

-Saluda “Brazo en Alto” del Jefe Local del Movimiento y Alcalde de la Ciudad de Cullera (8 d’abril de 1945).

ABC, diari (1949)

Exemplar original del diari ABC, de 17 de febrer de 1949, el qual reproduix en la portada una fotografia del caudillo amb una comissió dels Ajuntaments de Cullera i Utiel. 32 x 23,5 cm., 22 p.

Díptic de la Societat Ateneo Musical, programa (1952)

Díptic original amb el programa de la vetlada literario-musical de la Societat Ateneo Musical de Cullera, d’1 d’octubre de 1952 al Teatro Cervantes. El programa inclou un recital al piano “del notable músico de esta localidad Rafael Taléns Pelló que ha terminado sus estudios en el Conservatorio de Música y Declamación de Valencia”, amb algunes obres seues, i la interpretació per part de la Banda del “Himno al Ateneo Musical” de M. Puig (música) i M. Pelegrí (lletra), la qual es reproduix.

Valencia cultural, revista (1961)

Exemplar original de la revista Valencia Cultural d’abril de 1961 (any II, núm. XII), número que inclou el poema “Canta Cullera, La Muntanya, la Mara i el Riu…”, del periodista i escriptor cullerenc Josep Ramon Costa i Altur (p. 17).

Programa de Festes (1963)

Exemplar original del programa de festes de l’any 1963.

Contingut: publicitat; imatge de La Moreneta; programa; salutació del Caudillo; “Cullera, hoy”; Salutació de l’Alcalde; publicitat; “Don Enrique Miralles y su preocupación por la Enseñanza”, per P.P. del Magro; “La Reina, El Camarín y sus ‘Camareras’, per M.D.; “Un programa digno de Cullera”, per D. Luis Colubi; “Cullera, en la «soñada España», per Jesús Vasallo; “Balada a la Virgen de Cullera”, per P. Bernardino Rubert Candau, O.F.M; “Crecimiento y Maternidad”, per Martín Domínguez; “Los Ojos de Nuestra Patrona”, per Vicente Peris, rector; “La Faz de la Virgen en el Rosario Marinero”, per Miguel Ferrer Camarena; imatge amb el Mercat i el Castell; publicitat; “Cullera se convertirá en una de las zonas turísticas más bellas del litoral Mediterráneo”, entrevista de Fores Lahoz a D. Joaquín Diego, gerent de l’empresa municipal; “Sindicato de Riegos de Cullera”; “Juan Llopis Marí, premio de la ‘Fundación March’ 1963”; publicitat; “Apuntes de la Tauleta”, per Carmen Soler; publicitat; “La Nostra Senyora del Castell”, per Francesc Giner; “Labor benéfico-social de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Valencia”; “‘Teti’, el Pintor Cullerenc, ‘Net’ de Sorolla”, per Josep Ramon Costa i Altur; publicitat.

Memòries, 1983.

L’exemplar original, mecanografiat i signat manuscritament, de Memorias y recuerdos tauleteros, d’Emilio Crespo Jover, 1983. Mesures: 21,5 x 16 cm. 24 p. Enquadernació domèstica de papir.

Cullera Laica, 26 de setembre de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.