L’Ajuntament de Cullera restaura l’històric mausoleu d’Agustí Costa Font

L’Ajuntament de Cullera ha realitzat la restauració integral del mausoleu d’Agustí Costa Font, advocat, polític i lliurepensador cullerenc, la mort del qual en 1900 fora del si de l’Església Catòlica va portar a la construcció del cementeri civil de Cullera. A més, també s’han fet reparacions en la tomba de Maravillas Celestino, també de l’antic cementeri civil de Cullera.

Les actuacions s’han fet per iniciativa de la Regidoria de Serveis Exteriors de l’Ajuntament de Cullera, la qual va ser comunicada a Cullera Laica en un ofici del passat mes de febrer. La restauració s’ha produit en el context de la presentació a l’Ajuntament de Cullera d’una sèrie d’iniciatives relacionades amb el cementeri: l’establiment d’un espai per a la celebració de cerimònies funeràries civils; la de denominar “antic cementeri civil” a l’antic cementeri civil (actualment anomenat “Departamento Virgen del Castillo”); i la protecció  legal de les seues restes arquitectòniques i en la mesura de les possibilitats, la recuperació per a la memòria del citat enclavament històric. Encara que les peticions relacionades amb el cementeri civil van més enllà de qualsevol restauració, Cullera Laica agraeix al regidor Salva Tortajada i a l’arqueòleg municipal Kike Gandia la sensibilitat i l’atenció mostrada cap a l’Associació.

Amb tot, ens trobem davant el fet que el Ple municipal de l’Ajuntament de Cullera de 13 de maig de 2009 va aprovar per unanimitat iniciar l’expedient administratiu corresponent per a declarar el mausoleu d’Agustí Costa Font com a “Bé de Rellevància Local”; i que després de quasi 9 anys, i a pesar del vistiplau de la Conselleria de Cultura, no tenim notícies que l’Ajuntament haja fet els seus deures administratius i democràtics perquè eixa declaració es faça realitat, i això a pesar de tots els escrits recordatoris que des de 2015 l’Associació ha fet sobre aquest i altres assumptes a l’actual Govern municipal, dels quals no hem obtingut resposta.

Cullera Laica, maig 2018.