Inaguració sala d’actes Emili Renard

 

CRÒNICA CONCERT EMILI RENARD VALLET
El passat dimarts 13 de juny va tindre lloc al Conservatori Professional de Música “Rafael Talens Pelló” de Cullera un esdeveniment molt emotiu. Per una banda, l’orquestra del conservatori, dirigida pel professor Juan José Garrigues, va realitzar la seua última audició del curs escolar 2022-23, oferint un programa conformat íntegrament per obres d’Emili Renard Vallet. Per altra banda, es va aprofitar aquest concert per a donar nom a la sala d’actes del conservatori, que a partir d’ara, i després d’haver superat tots els tràmits pertinents, passarà a portar el nom del citat músic cullerenc.

L’esdeveniment va començar a les 19 h, a les portes de la Sala d’Actes Emili Renard Vallet, on tot el públic va poder veure, abans de ser acomodat en les butaques, la descoberta de la placa commemorativa recentment instal·lada. L’encarregat de retirar la tela que cobria la placa va ser Dorian Aura Renard, fill d’Emili.

Seguidament, el públic, que ompli la sala de gom a gom malgrat la pluja, va passar a l’interior de la sala, amb seients reservats per a la família i per a les 2 entitats de Cullera, lligades amb la vida i la dedicació d’Emili, l’Ateneu Musical i Cullera Laica. S’inicia l’acte amb el discurs de la vicedirectora del Conservatori, Àngels Máñez Asensi. Explicà al públic el complex procés que s’ha hagut de seguir per poder donar el nom d’Emili a la sala d’actes. Es va manifestar l’agraïment al professor de violoncel, David Fernández Bueno, de qui va nàixer aquesta proposta, i qui la va traslladar al claustre del professorat. Emili era un company molt volgut en el conservatori, tant per l’alumnat com pel professorat. El fet de donar-li el seu nom a una sala d’actes era allò mínim que podia fer el conservatori per tal d’honorar la seua memòria. El claustre del professorat va aprovar per unanimitat la proposta el passat mes de desembre de 2022, i aleshores va ser el director, Juan Iznardo Colom, qui va haver d’iniciar els tràmits amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport perquè fora una realitat. Després d’uns mesos, el conservatori va rebre la resposta favorable.
Es va decidir que la millor manera d’acompanyar aquest esdeveniment seria la d’interpretar música del propi Emili. Així que, al gener de 2023, el director de l’orquestra es va posar mans a l’obra i, junt a l’equip directiu, es va dissenyar un programa, es va fer la recerca de les partitures i van començar els assajos per a preparar el concert monogràfic d’Emili Renard Vallet, que tindria lloc, finalment, el passat 13 de juny.
Perquè aquest concert poguera portar-se a terme, es va precisar de la col·laboració de varies persones externes a l’orquestra, a les quals s’ha d’agrair la seua tasca. En primer lloc, a Lolín Aura, la vídua d’Emili, qui va buscar en els arxius les partitures necessàries per a la interpretació. En segon lloc, a la societat Ateneu Musical de Cullera, la banda que tant s’estimava Emili, que va facilitar algunes de les obres del seu arxiu al conservatori. I també, cal agrair la col·laboració de l’alumnat de l’aula d’informàtica del conservatori, que amb l’assessorament del seu professor Pablo Pardo García, van convertir alguns manuscrits d’Emili en partitures ben editades i digitalitzades, llestes per a repartir als membres de l’orquestra.

L’orquestra del conservatori era la primera vegada que interpretava aquest repertori, i va ser molt emocionant, perquè l’alumnat que integra l’orquestra era, en la seua immensa majoria, alumnes d’Emili de l’assignatura d’harmonia, fins a aquell fatídic 25 de febrer de 2022, quan Emili ens va deixar de manera prematura.

En el concert es van interpretar cinc obres: En primer lloc l’Himne de l’obra Caosmos, per a orquestra simfònica; després les Tres cançons de bressol populars, arranjades per Renard, per a orquestra de cordes i veu, on van participar també tres alumnes de cant: Pilar Bisbal Fuertes, Aitana Grau Guijarro i Sara García Szajner. Seguidament es va interpretar la Zarabanda per a orquestra de cordes i, per a acabar, l’obra de més envergadura: El Carrusel, per a orquestra simfònica.

L’acte va estar ple d’emoció en tot moment, sobretot per als familiars i amics més propers del compositor cullerenc; però també per als intèrprets, que es van commoure fent sonar els seus instruments, donant-li vida a les partitures del seu mestre.
Àngels Máñez Asensi
juny 2023