Empremtes en l’esdevenir Calendari de Cullera Laica (XII): desembre

El 18 de desembre de 2020 es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat Antiga fins a l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica

DESEMBRE

«La laïcitat no és una opinió, sinó la possibilitat de tindre-la» (Inscripció en una pancarta d’una manifestació: «La laïcité n’est pas une opinion, c’est la possibilité d’avoir une».

Dia 8

El Papa Pius IX promulga l’encíclica Quanta cura, en la qual es condemna la llibertat de culte (1864).

Dia 9

Es promulga la Constitució de la II Republica espanyola, la qual declara que l’Estat no té religió oficial (1931).

Dia Internacional del laïcisme i la llibertat de consciència. (Celebració promoguda per Europa Laica)

Dia 10

Naix Amèlia Jover Velasco, « la chiqueta» (Cullera, 1910).

«Fuiste una idealista / entregándote con afán / a la lid de tu ideal, / con la ilusión de que un día / la antorcha de la Libertad / en lo alto afloraría /… (Fragment del poema que Sara Berenguer escrigué a la seua memòria, en V Jornades d’Estudis de Cullera, Ajuntament de Cullera, 2003, p. 11).

Dia Internacional dels Drets Humans. (Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 217 A (III), de 10 de desembre de 1948)

Dia 15

Mor Heliodoro Costa Font, lliurepensador cullerenc, la làpida del nínxol del qual té gravada una flor del pensament (símbol del pensament lliure), una de les primeres manifestacions documentades de tot el món (1894).

Dia 18

Es presenta el calendari de Cullera Laica (2020).

Dia 21

Solstici d’hivern. (Data aproximada)

L’Ajuntament de València inaugura al Mercat de Russafa una placa commemorativa dedicada al mestre Ripoll (2017). (La iniciativa va partir de l’associació Cullera Laica i altres entitats)

Dia 23

Naix Agustín Olivert Arlandis, «el primer paladín de la enseñanza» (Cullera, 1855).

Dia 24

L’Olentzero. (Carboner mitològic que el 24 de desembre porta regals a les llars basques)

 Dia 25

Solstici d’hivern en el calendari julià.

 Dia 31

Nit de cap d’any.