Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (XI): novembre

El 18 de desembre de 2020 es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat Antiga fins a l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica 

Novembre

L’Escolaica: “una escuela ajena completamente a todo espíritu e interés de comunión religiosa, filosófica y política”. (Document fundacional de l’escola)

Dia 1

40é dia de la tardor. (Al seu voltant, com al voltant del 40é dia de l’inici de cada estació, apareixen celebracions ancestrals, en aquest cas, relacionades amb els avantpassats)

Tradició de «l’home del clavell»: El bust de la tomba d’Agustí Costa Font amaneix amb un clavell roig a la solapa de la jaqueta (a l’antic cementeri civil de Cullera, des de temps immemorials).

 Dia 3

Dia del dret a l’apostasia, l’acció d’abandonar algú la religió que professa. (Celebració proposada per Cullera Laica en pro del dret a la llibertat d’associació. Dia que Julià l’Apòstata va ser investit emperador romà (any 361))

Dia 5

Es constitueix la societat Unión Agrícola Obrera, entitat que sostindria la Escuela libre de Cullera (1900).

 Dia 7

Es constitueix a Cullera l’Associació de Dones Amelia Jover (2018).

Dia 10

Dia de la ciència. (Celebració proposada per Cullera Laica a partir del Día Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament (Resolució 31C/20 de la Conferència General de la Unesco)).

Dia 18

Dia mundial de la filosofía. (Realment, el tercer dijous de novembre (Conferència General de la Unesco, Resolució 33C/45, de 29 de juliol de 2005).

Dia 19

Comença a construir-se l’Escolaica (1905).

Dia 20

Dia universal del xiquet. (Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 44/25, de 20 de novembre de 1989). Article 14.1: Els Estats membres han de respectar el dret de l’infant a la llibertat de pensament, de consciència i de religió.

Dia 24

Es publica el llibre Sobre l’Origen de les Espècies, de Charles Darwin (1859).

Dia 25

El metge valencià Lluís Alcanyís, processat per la Inquisició, és cremat viu a la plaça dels Apòstols de València (1506). (Tres anys abans fou executada Elionor, la seua dona)

L’Assemblea General de les Nacions Unides proclama la «Declaració sobre l’eliminació de totes les formes de intolerància i discriminació fundades en la religió o les conviccions» (New York, 1981).

Dia 26

El Ple municipal de Cullera nomena a Agustín Olivert Arlandis “Fill Predilecte de la Ciutat” (2019). (La iniciativa va partir de l’associació Cullera Laica)