Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (X): octubre

El 18 de desembre de 2020 es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat Antiga fins a l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 d’octubre de 2021

OCTUBRE

«El laïcisme no lleva drets, sinó privilegis» (Cullera Laica). (Text de la postal publicada en el compte de Facebook de l’Associació (12 de juliol de 2020))

Dia 2

Bantam Books publica el llibre The God Delusion (El espejismo de Dios), de Richard Dawkins, el qual es convirtiria en un best seller internacional (2006).

Dia 6

El cullerenc Enrique García Aragó mor als camps de concentració i extermini d’Auschwitz (1944). (A l’entrada del cementeri de Cullera un monolit recorda Enrique García Aragó “i a totes les víctimes del nazisme que moriren per defensar un món lliure”)

Dia 10

El diputat Joan Baldoví mostra la postal de l’Escolaica en les Corts Generals d’Espanya durant la sessió de debat i votació de la Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE). (La postal va ser enviada per Cullera Laica a cada un dels 350 diputats, “para que tenga a bien estimar la libertad de pensamiento del alumnado en el proyecto de…”)

Dia 11

Apple Records llança la cançó Imagine, de John Lennon & Yoko Ono (1971).

Imagine there’s no heaven / Imagina que no hi ha paradís /

It’s easy if you try /                És fàcil si ho intentes /

No hell below us /                  Cap infern sota nostre /

Above us only sky /                 A dalt nostre, sols cel /

(…)                                          (…)

Dia 12

Cristòfol Colón arriba a Amèrica (1492). (El fet que es tractara d’un continent immens, habitat per persones que no sabien res de la Bíblia, s’ha argüit com un factor de qüestionament de les creences establertes)

Dia 13

En memòria del lliurepensador Juan Villarroya Corral, en el primer aniversari de la seua mort, algú anuncia en una esquela laica que es donarà a cada ancià pobre dels establiments benèfics de Cullera una pesseta “y otros donativos reservados” (1925).

Arran de la Setmana Tràgica de Barcelona, el pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia és afusellat a Montjuïc (Barcelona), cridant “¡Viva la escuela moderna!” (1909).

Dia 14

Naix Juan Bta. Garcés Grau, «l’home tot cor» (Cullera, 1856).

Dia 16

Mor Maravillas Celestino González, dona enterrada «en la morada de los librepensadores», l’antic cementeri civil de Cullera (1930).

Dia 18

Naix Maria Camilleri Fuster, primera dona regidora de l’Ajuntament de Cullera, «entusiasta propagandista de la enseñanza laica» (Cullera, 1898).

Dia 19

Arran dels Successos de Cullera, la Capitania General de València dissol La Colmena de Cullera, «sociedad para la cultura y educación racional» (1911).

Dia 24

George Lemaître proposa el que després es coneixeria com “teoria del Big Bang” de l’origen de l’univers (1931).

Dia 27

Miguel Servet, metge i telòleg espanyol, és cremat viu a Ginebra per negar el misteri de la Trinitat i defensar el baptime a l’edat adulta (1553).