Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (VIII): agost

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 d’agost de 2021

AGOST

«Con tal pureza querían que se implantara el laicismo, que hasta los católicos más fervientes habían de desear aquella escuela para sus hijos» (Félix Martí y Alpera, en referència als membres de la Lliga de l’Ensenyança de Cullera).

Dia 1

40é dia de l’estiu. (Al seu voltant, com al voltant del 40é dia de l’inici de cada estació, apareixen celebracions ancestrals, en aquest cas, relacionades amb la canícula).

Dia 10-16

Setmana de les paelles. (Antiga tradició cullerenca, recollida per José Codina Cerveró, Memorias de un octogenario / nonagenario, M.I. Ajuntament de Cullera, 2008, p. 223-4).

Dia 13

Agustí Olivert llega al municipi de Cullera la seua casa del carrer Cervantes, «para cultivar la inteligencia y combatir la ignorancia» (1926).

Dia 15

El Papa Gregori XVI promulga l’encíclica Mirari vos, en la qual condemna la llibertat de consciència (1832).

Dia 18

El Parlament francès condemna a ser cremat el llibre Système de la nature, del Baró d’Holbach, «la Bíblia de l’ateisme» (1770).

Dia 21

Naix Gonzalo Puente Ojea, intel·lectual espanyol i exambaixador a la Santa Seu (Cienfuegos, 1921). (La seua obra és un referent per al coneixement crític del fet religiós i per a la defensa del laïcisme)

Dia 26

L’Assemblea Nacional Constituent francesa aprova la Déclaration des droits de l’homme et du citoyen (1789).