Empremtes en l’esdevenir Calendari de Cullera Laica (VI): juny

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de juny de 2021

 JUNY

«Eppur si muove» (I tanmateix, es mou) (Galileu). (Frase que la tradició conta que Galileu va pronunciar en veu baixa després d’abjurar dels seus descobriments científics davant el tribunal de  la Inquisició)

Dia 2

Pedro Sánchez Torrejón pren possessió  del càrrec de president del govern d’Espanya només davant de la Constitució, sent el primer president de la Monarquia parlamentària que ho fa aconfessionalment, sense Bíblia ni crucifix (2018).

Dia 8

Es celebra la primera sessió de debat de la Sociedad Escolar Cullerense, societat científica, literària i artística (1882).

El Sucronense, 18 de novembre de 1882, p. 1-2.

Dia 18

Mor Juan Bautista Olivert y Perlada, «el mestre Boveta» (Cullera, 1879). (Home de grans virtuts, de vasta il·lustració i d’arrelades conviccions lliberals, lluità enfront dels fanatismes i les hipocresies de la seua turbulenta època. Va ser odiat i injuriat inclús després de mort, a pesar de la seua pobresa material i llastimós estat físic)

Dia 21

Solstici d’estiu. (Data aproximada)

Dia 22

Galileu Galilei és condemnat per la Inquisició romana per donar suport a l’heliocentrisme.

Dia 24

Solstici d’estiu en el calendari julià.

Dia 28

Dia de les persones homosexuals.