Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (IX): setembre

El 18 de desembre de 2020 es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat Antiga fins a l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de setembre de 2021

SETEMBRE

El laïcisme: «representa a todos los ciudadanos, religiosos o no; y establece la libertad de conciencia y de cultos, con las garantías mínimas de respeto que necesitan todas las creencias» (Juan Sapiña Camaró).

Dia 1

El CEIP Luis Vives de Cullera passa a denominar-se oficialment L’Escolaica (2018). (RESOLUCIÓ de 16 de maig de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport)

Dia 8

S’inagura a Barcelona la Escuela Moderna, «racional y científica» (1901).

Dia 9

A un xalet llogat del Vedat de Torrent comença a funcionar Tramuntana, la primera escola democràtica, laica i en valencià del País Valencià, després de la II República (1968).

El ministre d’educació francés, Vincent Peillon, dóna a conéixer la Carta de la laïcitat a l’escola (2013).

Dia 12

Naix Juan Sapiña Camaró, escriptor, catedràtic de llengua llatina i diputat en les Corts Generals durant la II República (Cullera, 1905).

Dia 14

Dia dels lliurepensadors de Cullera. (Celebració proposada per Cullera Laica basada en una referència publicada en Las Dominicales del Libre Pensamiento de 14 de setembre de 1889, p. 4)

Dia 15

Dia Internacional de la Democràcia. (Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 62/7, de 8 de novembre de 2007)

Dia 18

Naix Lamberto Olivert Arlandis, «el poeta republicano del pueblo» (Cullera, 1860).

A  los maestros.

(…)  La razón, el juicio y el criterio, / sean norma y crisol de la verdad: / nada quede en las sombras del misterio: / para siempre esos velos desgarrad. (…)

Dia 20

Día Mundial del Lliurepensament. (Dia celebrat per col·lectius lliurepensadors i laïcistes)

Dia 21

L’Ajuntament de Cullera dóna el nom de “Lamberto Olivert Arlandis” a la Sala d’investigació i Biblioteca de l’Arxiu Històric Municipal (2013). (La iniciativa va partir de l’associació Cullera Laica. Data de la notícia en Levante, p. 13).

Dia 22

Equinocci de tardor. (Data aproximada)

El rei Felip III d’Espanya ordena l’expulsió dels moriscos del Regne de València (1609).

Inici de l’any al calendari republicà francés: 1er vendémiaire (1792).

Dia 24

Es publica el primer número de Sucrona, «todo por la cultura y por Cullera» (1922).

Dia 26

Arran dels Successos de Cullera, la Capitania General de València dissol la Liga de la Enseñanza i altres entitats progressites de Cullera (1911).

Dia 28

Public Broadcasting Service (USA) emet el primer capítol de la sèrie documental Cosmos: un viatge personal, presentada per Carl Sagan (1980).

Dia 29

Es celebra el 1r acolliment civil a Cullera de la monarquia parlamentària, el de Josep (2018).