Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (III): març

Empremtes en l’esdevenir

Calendari de Cullera Laica (III): març

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de març de 2021

MARÇ

Sapere aude (atreveix-te a saber, tin el valor de servir-te del teu propi enteniment). (Divisa amb la que Immanuel Kant designa la Il·lustració, s. XVIII)

Dia 1

Es funda el Casino Republicà de Cullera, «la vieja solera democrática cullerense» (1869).

Dia 3

Es constitueix a Madrid l’associació Europa Laica (2001). 

Dia 6

Naix Joan Lluís Vives i March, un dels màxims representats de l’humanisme europeu (València, 1492). (Perseguida la seua família per la Inquisició, en 1509 son pare el va enviar a estudiar a l’estranger, probablement pel caire que prenia l’assumpte. Finalment, son pare seria cremat en la foguera per judaïtzant i les restes de sa mare, desenterrades i cremades per heretgia i apostasia. Data de naixement tradicionalment acceptada però amb dubtes sobre la seua certitud)

Dia 8

Dia internacional de la dona.

Dia 10

El Papa Pius VI promulga l’encíclica Quod aliquantum, en la qual condemna la Declaració dels drets de l’home i del ciutadà (1791).

Es crea la Institución Libre de Enseñanza (1876). (Data de signatura de les bases de la institució)

Dia 12

Naix José Renart Ruano, «home d’idees avançades» (Cullera, 1843).

Dia 19

Cremà de la primera falla artística de Cullera, Falla Raval de la Mar (1928).

Dia 20

Equinocci de primavera. (Data aproximada)

Dia d’Hypàtia. (Filòsofa, astrònoma i matemàtica, cruelment assassinada per una torba de cristians fanàtics. Celebració proposada per Ari Belenkiy. Inciativa en change.org)

Dia 23

Es presenta a la ciutadania l’associació Cullera Laica (2007). (La presentació va comptar amb una conferència de Gonzalo Puente Ojea, intel·lectual i exambaixador a la Santa Seu)

Dia 25

Cap d’any en antigues civilitzacions. (Data simbòlica, corresponent a l’equinocci de primavera del calendari julià)

Dia 28

S’aprova a França la “Llei Ferry” que establiria la laïcitat en les escoles primàries públiques (1882). (Rep el seu nom de Jules Ferry, ministre d’instrucció pública de França)

Dia 30

Dia de les dones de Cullera. (Celebració proposada per Cullera Laica fonamentada en els fets relatats en la comunicació de Mª Carmen Rubio Fuster, «El caminàs de les dones», en les X Jornades d’Estudis de Cullera. 25, 26 i 27 de novembre de 2011 (p. 199-2013). Ajuntament de Cullera, 2013)

«Tengo la impresión que todas las mujeres de Cullera tenían una rebeldía muy grande» (Amelia Jover).

Dia 31

Els Reis Catòlics ordenen l’expulsió dels jueus de les corones de Castella i Aragó (1492).