Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (II): febrer

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de febrer de 2021

 

FEBRER

«El sueño de la razón produce monstruos» (Francisco de Goya).

Dia 1

40é dia de l’hivern.

Dia 4

Es publica el primer número de Las Dominicales del Libre Pensamiento (1883).

Dia 6

S’anuncia al Diario de Madrid la venda de Los caprichos de Francisco de Goya, sèrie de gravats satírics de la societat espanyola, la noblesa i el clero (1799).

Dia 11

Es proclama la I República espanyola (1873).

Dia 17

L’astrònom i pensador Giordano Bruno, declarat heretge per la Inquisició romana,  és cremat viu a Roma (1600).

Dia 27

L’emperador romà Teodosi I promulga l’Edicte de Tesalònica, pel qual el cristianisme es va convertir en la religió oficial i única lícita de l’Imperi Romà (380).