Empremtes en l’esdevenir – Calendari de Cullera Laica (I): gener

El passat 18 de desembre es va presentar telemàticament Empremtes en l’esdevenir, un calendari elaborat per Cullera Laica amb fets que considerem rellevants per a la formació d’una consciència lliure. El calendari es concreta en la datació de fets astronòmics, descobriments científics, produccions artístiques, naixement de personatges, creació d’entitats, fets històrics, dies commemoratius…, des de l’Edat antiga fins l’actualitat i tant d’àmbit global com local, però d’arrelam eminentment local. Cada mes va encapçalat per una frase memorable.

El calendari anirà publicant-se mensualment durant l’any 2021 a la web de l’associació i, amb el seu beneplàcit, a L’Expressió. No obstant la publicació, es tracta d’una iniciativa en progrés, que esperem millorar i enriquir amb les aportacions que la ciutadania ens faça arribar.

Cullera Laica,

1 de gener de 2021 

 GENER

«És sempre un error, on siga i per a qui siga, creure qualsevol cosa sense la suficient evidència» (William K. Clifford).

Dia 1

Cap d’any. (Celebrat a partir del 153 a.e.c. a Roma, amb establiments, abolicions i restitucions posteriors)

Dia 3

Albert Einstein afirma que per a ell, la paraula Déu «no és res més que l’expressió i el producte de les debilitats humanes» (1954). (En carta al filòsof Eric Gutkind)

Dia 4

La revista Sucrona llança la iniciativa d’erigir un monument dedicat al metge Joan Garcés Grau (1930). (Secundada amb donacions inclús de cullerencs residents a Toulouse i Lyon, es frustraria amb la Guerra civil i subsegüent dictadura)

 «Y que nuestros hijos se descubran ante la efigie del que fué nuestro bienhechor, cuando conozcan su obra y procuren aprender sus humanas acciones de bondad y amor…».

 Dia 11

Es celebra a l’Ajuntament de Cullera un acte d’«inscripció civil», el de la xiqueta Rosita Renart Blasco (1935).

 Dia 13

Cullera Laica recupera el retrat d’Agustí Olivert Arlandis que hi havia a la casa de Palomes (2014).

Cullera Laica, representada pel grup de postisseres «Repicalaic», participa en la cavalcada de les Magues de Gener de la Festa de la Infantesa, des del balcó de l’Ajuntament de València (2019).

 Dia 18

L’Ajuntament de Cullera aprova adquirir la biblioteca del dissolt Centre Republicà de Cullera per 1000 pts. (1934). (Conservada parcialment com a Fons antic de l’actual Biblioteca Municipal)

 Dia 22

S’inicia el procés inquisitorial contra Antonio Thomaset, veí de Cullera (1763). (Data de la declaració del delator)

Es constitueix la Liga de la Enseñanza, l’entitat que construiria l’escola laica de Cullera, l’Escolaica (1905).