“Des del primer fins a l’últim dels que estem hui ací som uns privilegiats. I ho som perquè la protagonista de l’acte que ens reuneix va anar plantant, a dreta i esquerra, llavoretes que han anat creixent i teixint un entramat social molt variat”.
L’1 de juny de 2019, a les 12 hores, a l’Auditori Municipal de Cullera, va tindre lloc l’acte de reconeixement a la mestra i activista compromesa, Elvira Mondragón Sorribes (Eslida, 1939), amb el lema “Una vida, un riu de causes”. Una vida que no va estar fàcil, llicenciada en filosofia, mestra, expulsada del magisteri per les autoritats franquistes, aficionada al teatre i al cant…, i compromesa en mil causes que va considerar justes, com la lluita contra les dictadures, per la democràcia i per les llibertats, el compromís amb l’ensenyament, la renovació pedagògica, els drets laborals i sindicals, la normalització lingüística i cultural del País Valencià, l’ecologisme o el laïcisme… I sempre amb un somriure. Com van dir les presentadores, “Des del primer fins a l’últim dels que estem hui ací som uns privilegiats. I ho som perquè la protagonista de l’acte que ens reuneix va anar plantant, a dreta i esquerra, llavoretes que han anat creixent i teixint un entramat social molt variat”.
L’acte va estar organitzat per la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Ribera, per l’associació Cullera Laica, pel Moviment de Renovació Pedagògica Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera (CODERI), pel Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) i per Xúquer Viu; i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cullera.
Presentat per Mariajo Algarra i Anna Nicola, l’acte va incloure: 1) una projecció audiovisual sobre la vida i compromisos d’Elvira; 2) comunicació d’adhesions de persones i d’entitats; 3) intervencions d’exalumnes del Port de Sagunt, Moviment Cooperatiu d’Escola Popular del País Valencià, Associació Antoni Llidó, Ca Revolta, exalumnes del Col·legi Juan Llopis Marí de Cullera i de l’Escola de Persones Adultes (EPA) de Sueca, Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Ribera-Escola Valenciana, Moviment de Renovació Pedagògica Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera (CODERI), Xúquer Viu i Cullera Laica; 4) un breu concert de l’Orfeó Universitari de València, del qual Elvira Mondragón formà part; 5) lliurament d’un socarrat commemoratiu de l’acte; i 6) la interpretació de la primera estrofa de El cant dels ocells, també per part del públic que es va sumar.
Vista la impossibilitat de llegir totes les cartes de reconeixement i mostres d’afecte que es van rebre amb motiu de l’acte, l’organització va decidir crear un portafolis virtual per a publicar-les posteriorment. Així mateix, a fi de complementar el material del qual es disposa, es va demanar a les persones assistents, que tingueren dades biogràfiques, fotografies o documents relacionats amb Elvira, que podien facilitar-les a Cullera Laica, l’entitat local de les cinc organitzadores. En acabar la intervenció de l’STEPV, es va cridar a l’escenari a Ximo Bosch Pastor, el company d’Elvira, qui després d’unes paraules molt penetrants i emotives sobre la vida i la seua relació amb Elvira, va donar al sindicat el gravat original del primer congrés de l’STEPV, regalat en el seu dia per l’artista Manolo Boix a Elvira. Les presentadores agraïren a l’Orfeó Universitari la seua participació, a Empar Badia la cessió de la foto d’Elvira publicada per Cuadernos de Pedagogía, a l’Ajuntament de Cullera la cessió de l’Auditori amb totes les necessitats de personal i materials i al nombrós públic la seua assistència, que comptà amb l’alcalde i tinents d’alcalde de Cullera.
L’acte va ser gravat íntegrament i pròximament estarà disponible en internet a les webs de les entitats organitzadores.
Relació de participants:
Mariajo Algarra i Anna Nicola (presentadores), Quique Ruíz (Sagunt, l’institut i El Port), Tere Hermoso (MCEPPV), Héctor García (Associació Antoni Llidó), Frederic Piqueres (Ca Revolta), Anna Mafé (alumnat de l’EPA de Sueca), Miquel Grau, Voro Melià, Joan Alfred Mengual, Victor Roig i Ismael Lli (alumnat del Col·legi Juan Llopis Marí de Cullera), Vicent Mauri (STEPV), Joan Cortés (Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de La Ribera-Escola Valenciana), Pere Calpe (CODERI), Roger Pons i Graciela Ferrer (Xúquer Viu), Vicent Sendra (Cullera Laica), Orfeó Universitari de València, amb Francesc Valldecabres (director) i Juan Camilo Reyes (piano), i Alba Moscardó (violoncel).
Per les entitats organitzadores, Cullera Laica, juny 2019.