Els acolliments civils… 5 anys deprés

Fa ara cinc anys que Cullera Laica va sol·licitar a l’Ajuntament de Cullera que estuatuïra l’acolliment civil a la nostra ciutat, és a dir: l’acte municipal, presidit per l’Alcalde o per la persona en qui delegue, pel qual els nous xiquets i xiquetes nascuts al municipi són presentats a la ciutadania, l’Ajuntament mostra el seu acolliment i reconeixement com a nous fills del municipi, i els seus pares i mares es comprometen a educar-los en els valors democràtics. És un acte per a l’alegria i el civisme. A més, Cullera Laica tenia previst elaborar i posar a disposició un cerimonial genuïnament cullerenc, amb poemes de poetes locals com Lamberto Olivert i música popular cullerenca com la recollida pel compositor Rafel Talens.

Durant quasi dos anys, directament o indirectament, la iniciativa de Cullera Laica no va deixar de ser notícia en la premsa, però finalment, l’Associació va desistir, degut a l’actitud de la Regidora de Règim Interior, Juana Sapiña, de l’Alcalde, Ernesto Sanjuán, i de l’Equip de Govern del Partit Popular. Amb tot, algunes persones no han deixat de mostrat el seu interés per este tipus d’actes, per la qual cosa considerem que és un bon moment per a fer un xicotet balanç.

Quan l’Associació va fer la seua petició a l’Ajuntament, arran de l’interés mostrat per un matrimoni vers els citats actes, només teníem notícia de cincs municipis de tot l’Estat que d’alguna o altra manera havien donat suport als acolliments civils. Hui, cinc anys després, tenim constància de vora un centenar de municipis -tal volta en són més- que han celebrat acolliments civils o han aprovat els corresponents reglaments perquè es puguen celebrar. A més, tal com demostren els fets, l’acolliment civil és un acte apartidista, doncs han estat aprovats per municipis governats per tots els partits polítics amb representació local i també presidits per alcaldes o regidors de tots els partits polítics.

No sabem si és casual o què, però resulta significatiu comprovar en el llistat que adjuntem que on més pareix que han proliferat els acolliments civils ha estat precisament al voltant de Cullera, on no s’hi poden celebrar… Sincerament, creiem que la Regidoria de Règim Interior, l’Alcalde i l’Equip de Govern del Partit Popular es van equivocar amb la seua negativa. Però rectificar és de savis.

Municipis per l’acolliment civil: Municipis que han celebrat actes d’acolliment civil i/o han aprovat els corresponents reglaments perquè es puguen celebrar. Llista no exhaustiva, elaborada a partir de les notícies aparegudes en internet i altres mitjanç de comunicació.

Abarán (Murcia), Albacete, Alberuela de Tubo (Huesca), Alcázar de San Juan (Ciudad Real), Aldaïa (València), Alegria-Dulantzi (Àlava), Almoines (València), Alzira (València), Amposta (Tarragona), Arahal (Sevilla), Aretxabaleta (Guipuzcoa), Arganza (León), Arucas (Gran Canaria), Avilés (Asturias), Almussafes(València), Belmez (Córdoba), Benetússer (València), Benicàssim (Castelló), Benidorm (Alacant), Binissalem (Mallorca), Burjassot (València), Cabañas de la Sagra (Toledo), Campos (Mallorca), Camprovín (La Rioja), Candelaria (Tenerife), Capdepera (Mallorca), Casares (Málaga), Castellar del Vallés (Barcelona), Colindres (Cantabria), Corbera (Valencia), El Borge (Málaga), Ergoiena (Navarra), Flix (Tarragona), Fuengirola (Málaga), Gáldar (Las Palmas), Grado (Astúries), Guadassuar (València), Guitiriz (Lugo), Huétor Tájar (Granada), Huércal-Overa (Almería), Ibi (Alacant), Igualada (Barcelona), Ingenio (Las Palmas), La Bañeza (León), L’Alcúdia (València), L’Alcúdia de Crespins (València), La Cistérniga (Valladolid), L’Alcora (Castelló), La Nucía (Alacant), La Unión (Murcia), La Sénia (Tarragona), Legazpi (Guipúzcoa), Madrid, Marín (Pontevedra), Matadepera (Barcelona), Mediona (Barcelona), Mieres (Asturias), Moaña (Pontevedra), Montcada i Reixac (Barcelona), Montferrer i Castellbò (Lleida), Muskiz (Vizcaya), Muxía (A Coruña), Montmeló (Barcelona), Muro d’Alcoi (Alacant), O Grove (Pontevedra), Oleiros (A Coruña), Onda (Castelló), Oroso (A Coroña), Pedreguer (Alacant), Pollença (Mallorca), Pontevedra, Raiguer (Mallorca), Ribadavia (Ourense), Rivas Vaciamadrid (Madrid), Sabadell (Barcelona), Sabiñánigo (Huesca), Salou (Tarragona), San Andrés de Rabanedo (León), Santa Oliva (Tarragona), Sant Boi de Llobregat (Barcelona), Sant Feliu de Guíxols (Girona), Sant Josep de sa Talaia (Eivissa), Senyera (València), Silleda (Pontevedra), Simat de la Valldigna (València), Sueca (Valencia), Tineo (Astúries), Torreperogil (Jaén), Tórtola de Henares (Guadalajara), Valverde de Leganés (Badajoz), Vícar (Almería), Vilabertran (Girona), Villanova de Castelló (València), Xixona (Alacant).

Cullera Laica, 3 de novembre de 2013.