El laïcisme, en unes quantes frases

A hores d’ara, ens trobem organitzant de ple l’acte d’homenatge a Lamberto Olivert Arlandis, que tindrà lloc, dintre de la setmana de les Festes Majors, el proper 19 d’abril (dijous), a les 19.30 hores, al Saló d’Actes del Conservatori Professional de Música de Cullera. L’acte consistirà, fonamentalment, en una lectura de poemes del poeta cullerenc, acompanyants de música en viu i precedits de les corresponents presentacions audiovisuals, que retartaran una bona part de la Cullera de finals del segle XIX i del primer terç del XX, amb els seus personatges, esdeveniments, entitats, etc.

Mentres tant, oferim unes quantes frases que hem recollit sobre el laïcisme i la llibertat de pensament, algunes de la xarxa i altres de collita pròpia:

L’Escolaica: “una escuela agena completamente a todo espíritu é interés de comunión religiosa, filosófica y política.” (Document fundacional de l’Escolaica).

“Que la religió siga ensenyada en els temples pels ministres dels diversos cultes, i que el lloc de la religió ho ocupen en l’escola la moral i el dret natural racionals.” (Condorcet).

“La escuela laica, escuela de libertad” (Henri Peña-Ruiz)

“La ciència és la verdadera escola moral; ella ensenya l’amor i el respecte a la veritat, sense el qual tota esperança és quimérica.” (Berthel)

“Les creences religioses són personals, mentres que els coneixements són comuns i indispensables a tots.” (Jules Ferry).

“Les religions que concedixen completa llibertat de juí a l’individu, avancen automàticament en humanitat, mentres que les que afirmen estar en la possessió exclusiva de la veritat i desprecien el juí de l’individu poden arribar a ser enemigues de la humanitat. I açò és tant més així quan la religió arriba a ser una qüestió de poder polític o social.” (Lama Anagarika Govinda).

“El laicismo: principio indisociable de la democracia.” (Gonzalo Puente Ojea).

“¿Por qué yo no te espero, Benedicto XVI? –Porque no respetas el laicismo, que es el estado primitivo del individuo. (Carlos Pinazo, sacerdot).

Cullera Laica, març 2012.