“El Enemigo”: la repressió franquista de la maçoneria (conferència)

Vicent Sampedro Ramo

Divendres 28 de febrer, a les 20 h., a la seu de Cullera Laica (C/ Colón, 4) tindrà lloc la conferència “El Enemigo”: la repressió franquista de la maçoneria, impartida per Vicent Sampedro Ramo, Dr. en Història Contemporània i Investigador de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la C.V.

“Els maçons van ser víctimes de la repressió franquista. Segurament, amb els comunistes, va ser el colectiu que va suscitar un major odi entre les forçes que recolçaren l’aixecament militar de 1936 i especialmente per a l’Esglèsia Catòlica, ja que representaven tot el que odiaven els sublevats, per la qual cosa van ser perseguits des dels primers moments i a la postguerra es va promulgar una Llei Especial per a la seua persecució, la Llei d’1 de Març de 1940 sobre Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, que els condemnava per l’aberració jurídica que suposova un pretés delicte de maçoneria, inexistent anteriorment en els codis Penal i de Justícia Militar.

Veurem la seua aplicació als maçons valencians i especialment als membres d’una familia de mestres, Rafael Arizo Aparici i els seus dos fills, molt vinculats a Cullera”.

Cullera, gener 2020.