Cullera Laica rep el premi “Laïcitat”

El 6 de febrer del 2010, l’associació Cullera Laica rebia el premi “Laïcitat”, atorgat per la lògia “Blasco Ibáñez”. El premi “Laïcitat” pertany als guardons “Libertad, Igualdad, Fraternidad y Laicidad”, que han sigut atorgats per la Lògia en la seua primera edició a diverses persones i institucions de diferent índole social, polític i cultural d’àmbit espanyol.
L’acte de concessió dels guardons es va celebrar en els Salons de l’Hotel Olympia, a Alboraia-València, després d’un concert de “música maçònica”, de Mozart, a càrrec de l’Orquestra Barroca Valenciana, veus solistes, i el Grup Vocal de Cambra d’Elx. El concert va tindre lloc en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). Els guardons van ser entregats pel president de la Lògia, Juan Antonio Sánchez.
El premi “Llibertat” va ser atorgat a D. Andrés Perelló Rodríguez, Eurodiputat espanyol, membre del Comité Federal del PSOE, col·laborador de diversos mitjans de comunicació i escriptor, “en reconocimiento a la labor informativa de sus actividades públicas, acercando las instituciones a la ciudadanía y permitiendo observarlas más allá de las tensiones partidistas del día a día.”
El premi “Igualtat” va ser per a la Fundació Pro-Dignity, fundació internacional l’objectiu principal de la qual és la defensa dels drets humans en tots els aspectes de la vida, “en reconocimiento a su esfuerzo para crear un sistema que permite el contacto entre ciudadanos, explorando nuevas vías de futuro, poniendo cimientos a un camino nuevo de solidaridad.”
El premi “Fraternitat” va ser concedit a la lògia femenina Itaca, “por el esfuerzo de crear la primera logia en la comunidad valenciana compuesta íntegramente por mujeres.”
Y el premi “Laïcitat” va ser atorgat a l’associació Cullera Laica, “cuya finalidad es garantizar la libertad de pensamiento y conciencia de todas las personas, en reconocimiento a su esfuerzo por llevar las ideas laicas a la acción local, llevando el laicismo a una realidad tangible por los ciudadanos.”

El guardó “Laïcitat” va ser arreplegat pel president de Cullera Laica, Joan Baptista Malonda Grau, acompanyat del vicepresident, José Garrigós Nicola. El president de l’Associació va tindre unes paraules d’agraïment cap a la lògia Blasco Ibáñez, i va explicar que Cullera compta amb referents maçònics històrics, de finals del segle XIX o principis del XX, que van encarnar l’ampliació de les llibertats, els drets humans, els valors democràtics, i la il·lustració. En correspondència amb el guardó rebut, Cullera Laica va fer entrega a la lògia Blasco Ibáñez d’un obsequi consistent en un quadro amb un detall fotogràfic d’una casa de Cullera, actualment desapareguda, la fatxada de la qual estava coronada amb un blasó maçònic, la qual cosa va motivar un fort aplaudiment del públic assistent.
L’entrega de premis formava part d’una sèrie de destacats actes públics realitzats per la lògia Blasco Ibáñez, com una taula redona, una “tenida blanca”, el concert de música maçònica, o l’Exposició “Maçoneria i Il·lustració”, organitzada en col·laboració amb el Museu la Francmaçoneria de París, el Gran Orient de França, i la Diputació de València, instal·lada en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), oberta fins al 14 de febrer del 2010.

Cullera Laica