Cullera Laica participa en la restitució a València de la placa en honor al mestre Gaietà Ripoll, última víctima de la Inquisició

Lliurepensadores, lliurepensadors i el món de la docència valenciana, conjuntament amb l’actual Ajuntament de València, protagonistes del retorn del mestre Gaietà Ripoll a Russafa

Com va informar Europa Laica, el passat dia 21 es realitzà el citat acte al Mercat de Russafa de València, amb el descobriment de la placa de banda de la delegada de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Gloria Tello de Compromís.

Ajuntament de València a qui totes les organitzacions convocants i persones assistents li van agrair les facilitats i mitjans oferits i la bona disposició demostrada en tot moment, així com l’interés i tracte professional i cordial manifestat per totes les persones empleades que han intervingut.

Van intervenir:

Cristina Escrivá Moscardó presidenta de l’Institut Obrer.

Joambi Cubedo, “El Caparrut” i “Jota”, i el dolçainer Paco Duart de la Societat Coral el Micalet, han interpretat uns poemes laics.

Gloria Tello i Company després de descobrir la placa, qualificà al mestre Ripoll de “culte, lliurepensador, aliè a dogmatismes, tot un símbol de l’ensenyament laic.

Albert Rafael Solaz cronista valencià, en representació de Cullera Laica, a més d’un sentit homenatge al mestre, indicà els quatre llocs més significatius de la seua  història a València. Avançà  la pròxima publicació de la última biografia i investigació realitzada per ell i pel professor Emili Renard de Cullera Laica sobre el mestre Ripoll.

Beatriu Cardona i Prats en representació del STEPV, va mencionar “totes les barbaritats que s’han fet al llarg de la Història, en nom de qualsevol deu” i va llegir la tràgica i terrible descripció del moment de l’assassinat del mestre Ripoll a la plaça del Mercat Central de València, descrita per Alfred Bosch en la seua novel·la «Inquisitio» .

Francesc Galicano i Navalón d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha afirmat entre altres coses, que els actuals docents valencians som hereus de persones com Gaietà Ripoll.

Pau Marqués i Bisquet en representació d’Europa Laica, ha localitzat l’origen de la present reivindicació en la primera “trobada” commemorant el 9 de desembre de 2015 a Torrent, en València de 2015.

A l’acte també assistiren el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramon Vilar Zanón del PSPV i la Regidora Delegada d’Igualtat i Polítiques Inclusives i Presidenta de la Junta Municipal de Russafa Isabel Lozano Lázaro de Compromís, Francesc Calatayud Arràez, d’EUPV., i vicedirector de l’IES Malilla de València, Vicent Maurí i Vidal portaveu d’Intersindical Valenciana i Marc Candela del STEPV-IV. També representants dels sindicats CGT., CCOO., i UGT., i de les Universitats Valencianes, Josep Guia i Marín. Raquel Ortiz i membres d’Europa/València Laica, Joan Baptista Malonda i Grau i altres membres de Cullera Laica, membres d’AVALL, de la Lògia Blasco Ibañez de Compromís, d’Esquerra Republicana, d’Esquerra Unida, Institut Obrer, I dels citats partits polítics, Tonetxo Pardiñas i Vidal, President de la “Societat Coral el Micalet”; Rafael Maestre Marín, responsable de la Fundació Salvador Seguí en València, Societat Vegetariana i Naturista valenciana, Alícia José e Isabel Esteve membres de la Plataforma Per La Memòria del  PV., i moltes altres persones laïcistes i lliurepensadores a nivell  particular i  d’organitzacions adherides a l’acte.

Crònica de Guillermo González, adaptat per Cullera Laica.