Cullera Laica demana a l’Ajuntament la restauració de la tomba de Maravillas Celestino

El passat 29 de novembre, Cullera Laica va sol·licitar a l’Ajuntament de Cullera la restauració de la tomba de Maravillas Celestino González, a l’antic cementeri civil.

Maravillas Celestino (ca. 1894-1930) és referida per la premsa de l’època com una de les dones i xiques que acompanyaren als contraents  de la (erròniament) referida com primera boda civil de Cullera, en 1910; aleshores, un acte amb important significació social. Va morir en 1930, sent les seues restes conduïdes a “la morada de los librepensadores”, amb l’acompanyament de representants del republicanisme local i la banda de música de Santa Cecília.

En 2018 Cullera Laica ja va sol·licitar la protecció de les restes arquitectòniques conservades de l’antic cementeri civil, una de les quals és la tomba de Maravillas Celestino. La present sol·licitud de Cullera Laica es fonamenta en que, d’acord amb un ofici recent de l’Ajuntament de Cullera, l’antic cementeri civil del municipi està protegit, al ser declarat el mausoleu d’Agustí Costa Font, Bé de Rellevància Local, que comporta el corresponent entorn de protecció, que coincideix amb el perímetre de l’antic cementeri civil. Amb eixa argumentació, Cullera Laica ha demanat a l’Ajuntament la restauració de la tomba.

Cullera, 30 novembre 2021.

PS: Després de la present comunicació, la Regidoria de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera, el dia 2 de desembre del present, ens ha comunicat que està ja encarregada la contractació dels treballs de restauració, perquè havien engegat els tràmits necessaris per restaurar l’esmentada tomba abans de la nostra sol·licitud.

Cullera, 17 de desembre de 2021.