Cullera Laica: actes de desembre 2018 i gener 2019

9 de desembre de 2018: Dia Internacional del Laïcisme i la llibertat de Consciència. Amb motiu de la reivindicació del Dia Internacional del Laïcisme i la llibertat de Consciència, Cullera Laica, junt a altres col·lectius laïcistes i lliurepensadors, va participar en l’acte de col·locació d’un ram de flors en la placa en memòria del mestre Ripoll, “l’última víctima de la Inquisició”, que l’Ajuntament de València va col·locar en el Mercat de Russafa de la ciutat en desembre de 2017, arran d’una iniciativa també participada per Cullera Laica.

 

24 de desembre de 2018: encontre amb Beatriz Sapiña. La mexicana Beatriz Sapiña, néta de l’històric socialista Juan Sapiña Camaró (Cullera, 1905-Mèxic, 1974), amb el seus fills Beatriz i Bruno, va visitar la seu de Cullera Laica, on van acudir per a conèixer-la i parlar amb ella, membres de Cullera Laica, familiars i coneguts seus, que intercanviaren anècdotes i històries. Beatriz Sapiña va donar a Cullera Laica fotografies, publicacions i documents de Juan Sapiña Camaró, com el seu carnet de diputat en les Corts Generals, fet que agraïm moltíssim. En correspondència, el President de Cullera Laica, Joan Baptista Malonda, va lliurar a Beatriz Sapiña un dossier amb articles i notícies publicades al setmanari «Sucrona» referents a sa güelo. (A la web de Cullera Laica es poden llegir unes notes sobre Juan Sapiña)

29 de desembre de 2018: viatge a València, «capital de la II República». Amb la guia de Salvador Espí i Ricard Camil Torres, fonts de saber i d’altruisme, es va realitzar una visita cultural a València, capital de la II República. En la ruta es visitaren llocs representatius, com el refugi que hi ha a l’Ajuntament de València (rehabilitat per a visites per l’actual equip de govern),  els carrers i places on van estar les seus de les diferents institucions governamentals i d’altres entitats; s’observaren algunes petjades de l’època, com restes de metralla en alguns edificis dels nombrosos bombardejos que va patir València per l’aviació italiana;  i s’informà de molts fets, com els llocs on el govern va guardar els tresors del patrimoni artístic de l’Estat. En acabar la visita dinàrem amb bon menjar i acompanyats de bones amistats.

Quan redactem el present article per a L’Expressió, ens trobem davant dos actes més, programats per al mes de gener:

13 de gener de 2019: Festa de la Infantesa. Cullera Laica participarà en la “Festa de la Intantesa – 2019, cavalcada de les magues de gener”, representada pel grup de postisseres de Cullera amb el nom ocasional de “Repicalaic”, el qual actuarà des del balcó de l’Ajuntament de València.

 

25 de gener de 2019: conferència. El neurocientífic i director de la Fundació Instituto de la Inteligencia Libre, Manuel Cebrián, impartirà, dintre del programa cultural “Pensament lliure” de Cullera Laica, la conferència “Inteligencia libre y Educación”. En ella s’abordaran i des del coneixement proporcionat per les neurociències, qüestions fonamentals en l’educació, com la influència de la imposició ideològica en les edats tempranes per al desenvolupament cognitiu dels individus.

Cullera, 3 de gener de 2019.