Cullera celebra la primera cerimònia d’acolliment civil

El President de Cullera Laica, Joan Baptista Malonda Grau, durant l’acte d’acolliment civil.

El passat 29 de setembre, a les 12:00 h, i al Saló de Plens de l’Ajuntament de Cullera, va tindre lloc la cerimònia d’acolliment civil de Josep Aparici Mompó, d’any i mig d’edat, fill de Josep Aparici i de Patricia Mompó.

Un poc d’història. La qüestió dels acolliments civils a Cullera es remunta a novembre de 2008, quan l’associació Cullera Laica va sol·licitar a l’Ajuntament de Cullera que estatuïra l’acolliment civil a la nostra ciutat, és a dir: l’acte municipal, presidit per l’alcalde o per la persona en qui delegue, pel qual els nous xiquets i xiquetes nascuts al municipi són presentats a la ciutadania, l’Ajuntament mostra el seu acolliment i reconeixement com a nous fills del municipi, i els seus pares i mares es comprometen a educar-los en els valors democràtics. És un acte per a l’alegria i el civisme. A més, Cullera Laica es va comprometre a elaborar una proposta de cerimonial genuïnament cullerenc, amb poemes de poetes locals, com Lamberto Olivert, i música popular cullerenca, com la recollida pel compositor Rafael Talens.

Però la iniciativa va entropessar amb la negativa reiterada de la regidora de Règim Interior, Juana Sapiña, de l’alcalde, Ernesto Sanjuán, i del Govern municipal del Partit Popular d’eixos anys, que persistentment van ignorar o rebutjar totes les opcions que durant quasi dos anys se’ls va proposar, inclosa la de permetre als regidors que volgueren que pogueren presidir els actes d’acolliment civil en representació de l’Ajuntament.

Amb tot, directament o indirectament, la iniciativa de Cullera Laica no va deixar de ser notícia en la premsa, i si no es va aconseguir per a Cullera, l’acolliment civil va anar implantant-se a d’altres municipis dels nostre entorn i de més enllà, com a Alzira, Almussafes, Corbera, Guadassuar, L’Alcúdia, Simat de la Valldigna, Sueca… I almenys que sapiguem, a l’Ajuntament de Cullera va entrar una petició formal d’acolliment civil per a un xiquet, la qual va ser rebutjada pel mateix equip de govern.

En novembre de 2015, ja amb el nou consistori governat pel PSOE i després pel PSOE i Compromís, Cullera Laica va renovar totes les sol·licituds que va fer als dos darrers Ajuntaments del PP i que havien estat ignorades o rebutjades, entre elles la d’instaurar a Cullera els acolliments civils. Després d’alguns escrits addicionals i algunes reunions amb l’Ajuntament sobre la citada sol·licitud, el Ple municipal de 26 de setembre de 2017 aprovà per unanimitat una proposta presentada pel Tinent d’Alcalde Hugo Font per la regulació a Cullera dels actes d’acolliment civil. Un any després, i una vegada complits els tràmits administratius corresponents, va tindre lloc el primer acolliment civil de Cullera.

El primer acolliment civil. L’acte va començar amb la graciosa i encisadora entrada al Saló de Plens del xicotet Josep, al so de Cançons de Mare, de Rafael Talens. Seguidament l’Alcalde de Cullera, Jordi Major, després d’unes paraules introductòries, va llegir textos de la Constitució, l’Estatut, la Convenció dels Drets de la Infància i un poema de Miguel Hernández. A continuació, per invitació de la família de Josep, va intervenir el President de Cullera Laica, que entrellaçà paraules pròpies amb un poema de Vicent Andrés Estellés i altre de Kenneth Kaunda. Seguidament, el pare de Josep, Josep Aparici, va llegir altre poema de Vicent Andrés Estellés. Finalment, ja a la Sala de Juntes de l’Ajuntament, es va signar l’acta de l’acolliment civil.

Felicitacions i congratulacions

Des d’ací volem donar les nostres felicitacions més expressives a Josep, per protagonitzar aquest primer acte de tan profunds valors cívics i fraternals; les nostres felicitacions i gratitud a la seua família, per la decisió que prengueren i per la deferència d’haver-nos convidat a participar en l’acte. I també, les nostres felicitacions i gratitud a l’Alcalde de Cullera, Jordi Mayor, pel discurs d’altura que va pronunciar i per les paraules de reconeixement que va tindre cap a Cullera Laica.

Un aclariment

Diversos mitjans de comunicació en paper i digitals, així com les xarxes socials, es feren ressò de l’acolliment civil de Cullera. A fi de fer prevaldre la naturalesa de l’acte front a algunes tergiversacions, volem remarcar que:

1) L’acolliment civil és un acte d’apreci de la ciutadania envers L’Ajuntament, i de L’Ajuntament envers la ciutadania des de la seua infància.

2) Qualsevol família pot fer ús de l’acolliment civil, perquè és totalment compatible amb qualsevol altre tipus de celebració, per tant els acolliments civils no són una alternativa a res, ni tampoc són substituts d’altres.

I 3) L’ús del terme “bateig” per referir-se a les cerimònies civils d’acolliment és totalment inapropiat i inexacte, perquè, entre d’altres motius,  als acolliments civils no hi ha cap bateig.

Per a finalitzar

Tanquem la present nota amb la transcripció de la intervenció que va fer en l’esmentat acte el President de Cullera Laica:

“Benvingut Josep Aparici Mompó al poble de Cullera, un poble al què Vicent Andrés Estellés versificà:

Com la gavina en la mar blavosa, // com l’estupor, com el castell, com riu, // com riu i riu i riu altra vegada, // com venciment d’una garba d’arròs, // l’acabament gratíssim de l’estany, // pedra central, fonamental indici, // el riu, la mar, l’hort, el tarongerar, // com camps d’arròs, com terrasses invictes.

Bencaigut has estat en la teua família i en les amistats. Ta mare i ton pare han estat decidits per exposar-se a l’aventura de ser ara d’ells, per a després pertànyer a la vida i al destí, i per afrontar amb trellat la segura incertesa d’educar-te per a ser tu mateix i tot amerat d’amor i d’atencions.

El acte d’acolliment civil qui hui et dedica la teua família i que compartim els presents és un acte respectuós vers la teua personalitat, perque com escriu Kenneth Kaunda:

Al adults, voldria dir-los el següent:

Parleu amb els infants  // i no simplement als infants. // Escolteu el que tenen per dir. // Respecteu el seu dret a ser escoltats. // Feu per a ells un lloc de justícia // en el nostre poble mundial. // Ajudeu-los a ser ells mateixos // en la nostra gran família.

Que l’acolliment civil, Josep, t’ajude a ser una persona amb plena llibertat de consciència per pensar, actuar, rebel·lar-te, i ser lliure.

Cullera 29 de setembre de 2018”.

Cullera, 3 d’octubre de 2018.