El passat 14 d’abril tingué lloc, a la Casa de la Cultura de Cullera, l’acte que l’associació Cullera Laica va organitzar per a les Festes Majors de 2010: Una projecció audiovisual i una taula redona sobre la figura del metge Juan Garcés Grau (1856-1930). L’acte va ser obert pel President de l’Associació, Joan Baptista Malonda Grau, que pronuncià unes paraules introductòries i va presentar els ponents de la taula redona: Társila Cutanda, néta-neboda del metge Garcés; Consuelo Martí, dona de 102 anys que va conéixer personalment el metge Garcés; José Palomares, Exalcalde de Favara, que va aprovar la recuperació del nom del carrer dedicat al metge Garcés en dita localitat; i Fernando Sapiña, metge i historiador de la medicina. Així mateix, va dispensar l’absència de José Codina, que per circumstàncies de salut, encara que no greus, no va poder estar a l’acte.
Seguidament, es va projectar el documental titulat “Juan Garcés Grau (1856-1930). L´home tot cor…”, realitzat per Abdón Alcañiz per a Cullera Laica, amb fotografies antigues de la Cullera de finals del segle XIX i principis del XX, cedides per l’associació cultural “La Penyeta”, i d’altres materials relacionats amb Juan Garcés.
Acabada la projecció, Társila Cutanda, va explicar emotivament alguns trets i episodis relacionats amb el metge Juan Garcés que coneixia per transmissió familiar, com el fet que, al proclamar-se la II República, a Favara, la gent va eixir al carrer a celebrar la proclamació duent un retrat del metge Garcés que hi havia en algun casino de dita població.
A continuació, Consuelo Martí, acompanyada pel seu besnét i membre de l´Associació Àlex Morales, va prendre la paraula, asseverant molt entranyablement que Juan Garcés va ser “una persona molt bona”, i que inclús refusava els agraïments que amb espècies com “gallinetes” li feien els seus pacients, dient-los que les donaren als familiars que les necessitaven.
Seguidament, el President de l´Associació, Joan Baptista Malonda, va llegir un text publicat al llibre “Memorias de un octogenario/nonagenario”, de José Codina, que en no podar estar, li va encomanar al President que el llegira. En el text s´explicava la iniciativa popular que va haver en els anys 30 de construir en el lloc més rellevant de Cullera un monument dedicat al metge Garcés, i com, finalment amb el franquisme, es va frustrar.
Tot seguit, José Palomares, exalcalde de Favara, va explicar el que Juan Garcés va significar per a esta població, la tremenda injustícia que el franquisme va fer contra la seua memòria al llevar-li el nom del carrer que Favara li va dedicar, així com la prioritat que va ser per a ell i els seus companys de partit de tornar-li el carrer només es van constituir novament els Ajuntaments constitucionals, acord que es prengué per unanimitat.
Finalment, el metge Fernando Sapiña, va fer una dissertació sobre el desenvolupament de la medicina durant els anys corresponents a l’exercici professional del metge Garcés, reparant en els importants avanços científics que la medicina va experimentar durant tota eixa època, i els grans beneficis que van aportar a la societat persones com Juan Garcés.
A més, durant l’acte, Elvira Mondragón, membre de l´Associació, va llegir el poema “Homenaje en el faro a D. Manuel Garcés Grau” (23 d’agost de 1930), del poeta Lamberto Olivert, el qual està dedicat al germà de Juan Garcés, i el qual també al·ludeix al nostre homenatjat.
Cada intervenció va rebre un fort aplaudiment del nombrós públic assistent, que va comptar a més amb destacades personalitats de la política, la magistratura, la ciència i la cultura de la nostra localitat.
Cullera Laica