Segons explica la pròpia Conferència Episcopal, invertix 5 milions d’euros en esta campanya, així i tot li ix rendible perquè encara que el 70% dels declarants no li va fer cas, l’any passat va recaptar per eixe concepte més de 300 milions d’euros.
Europa Laica va denunciar davant el ministeri la campanya com a fraudulenta, per mentir conscient i descaradament.
Les argumentacions (en negreta) de la campanya són falses i fraudulentes perquè:
• “No et costarà res”: tu no pagues més, però a tu i a totes les persones, catòliques o no, els costarà centenars de milions d’euros retirats dels pressupostos públics, que podrien millorar els servicis de totes i de tots.
• “Les poques coses que podem decidir sobre els nostres impostos”: en realitat només decidim que siga l’Església Catòlica qui decidisca sobre una quantitat de diners públics.
• “Marcant la X s’ajuda a sostindre “la immensa labor assistencial” de l’Església: en el propi informe de la Conferència Episcopal sobre la justificació de l’assignació tributària de 2022 no apareix cap dedicació a Caritas i en anys anteriors a penes dedicava 6 milions, que suposa un escàs 2% del pressupost total d’esta organització, que controla i dirigix totalment. Els centres d’acolliment (per a eixa dona, eixa persona amb discapacitat o eixe immigrant dels cartells) es mantenen i deixen diners amb els convenis directes amb el ministeri corresponent o amb les administracions locals que els cedixen els citats servicis. I les residències de persones majors són en realitat un immens negoci,
En realitat més del 70% del recaptat per a l’Església Catòlica en l’IRPF es destina al manteniment del clergat, el 2% a labor pastoral, un 7% a “superàvit” i un percentatge molt important a “uns altres”, que no definixen. Perquè no és molt pastoral ni elegant escriure, per exemple, els milions dedicats al seu 13TV, la subvenció que amb diners públics havia sigut denunciada per la mateixa Unió Europea.
• Marcar la casella “és a dir sí a la llibertat religiosa”: precisament és contrari a la llibertat religiosa i de consciència que hi haja persones que puguen llevar diners de totes les persones contribuents, encara que siguen d’altres conviccions religioses, agnòstiques o atees per a adjudicar-li-ho a la seua organització religiosa particular.
• És una “decisió lliure i democràtica”: la llibertat està condicionada per esta propaganda fraudulenta i massiva, i en molts casos pels propis assessors fiscals que han sigut convenientment “informats” amb eixa campanya específica.
La quantitat de diners que rep l’Església Catòlica de l’Estat es pot calcular uns 12.300 milions d’euros en 2022.
Per tant, mentre no es corregisca esta anomalia de la caselles 105 i 106, amb el que suposa de privilegis a una entitat privada religiosa, mostrem la nostra solidaritat i sentit de la justícia amb tota la societat, pensant principalment en les capes més desfavorides. Independentment de les nostres conviccions o creences, no marquem eixes caselles, per solidaritat i per justícia.
L’assistència social és una qüestió de justícia, no de caritat privada amb diners públics.
Resum de l’article de José A. Naz Valverde, president de Andalucía Laica.