Lamberto Olivert Arlandis va nàixer a Cullera el 18 de setembre de 1860. Un incident amb el seu mestre va fer que abandonara prompte l’escola, però no obstant això, va llegir tot llibre que queia en les seues mans. La ploma degué de ser una gran passió per a ell, de fet va deixar escrita una important obra literària, la qual va ser premiada en diversos concursos. Gran part de la seua obra retrata la Cullera de finals del segle XIX i primer terç del XX, amb el seus personatges, entitats, llocs, esdeveniments, etc. Tant és així, que els seus escrits són en molts casos una valuosa eina per a l’estudi històric de la Cullera de l’època. Lamberto Olivert va ser corresponsal del diari El Pueblo, un dels fundadors de l’Escolaica i, no sabem si el primer bibliotecari de la Biblioteca Municipal de Cullera. Políticament fou un republicà compromés, amb vincles amb personatges destacats de l’època, com Vicente Blasco Ibáñez.
El laïcisme de Lamberto Olivert és digne de menció, doncs sent un fervent republicà, dedicà poemes laudatoris a fets i personatges religiosos, com són, per exemple, La Baixà o El buen cura. A més, en els seus escrits pareix assumir amb naturalitat els valors morals cristians, al temps que és molt crític amb la credulitat i amb el poder clerical. Les seues restes jauen junt a les del seu germà, el filantrop Agustín Olivert Arlandis (1855-1927), a l’antic cementeri civil de Cullera; però cal assenyalar que, pròpiament, ell no va ser enterrat en el cementeri civil, atés que quan va morir, en 1937, el cementeri civil no existia com a tal. (Vg. també E. Villafranca i Giner: Cullera en la mirada de Lamberto Olivert. Benicull de Xúquer: 7 i Mig, 1999).
L’any 2012, amb motiu del 75é aniversari de la seua mort, l’associació Cullera Laica va organitzar per a les Festes Majors un acte d’homenatge a la seua figura. Durant l’acte, es van presentar una sèrie d’iniciatives culturals relacionades amb ell, la seua obra i el fons antic de la Biblioteca Municipal de Cullera, les quals van rebre el suport de més de 250 persones. Recollides després les iniciatives com a moció pel grup municipal del PSPV-PSOE i aprovades per unanimitat pel Ple Municipal, una d’elles, anomenar amb el nom de “Lamberto Olivert Arlandis” una estància de la Casa de la Cultura, ja és una realitat.
Cullera Laica, 9 de setembre de 2014.
Última actualització: 5 d’octubre de 2015.