El metge Juan Garcés Grau (1856-1930), popularment conegut com «Don Juan», fou una persona d’una humanitat extraordinària. No sols no cobrava res per la seua atenció mèdica a les persones pobres, sinó que en els casos més necessitats, els donava diners perquè pogueren comprar-se els medicaments i cobrir les seues necessitats bàsiques. I això entre d’altres moltes mostres d’humanitat. Juan Garcés va ser regidor republicà de l’Ajuntament de Cullera, destacant «per les seues mesures encaminades al bé comú i per la seua ferma acció moralitzadora en l’Administració». Segons pareix ser, Garcés va impulsar la construcció de dos llavadors públics i del passeig de vora riu, dos iniciatives en les quals pot reconeixer-se la consciència mèdica de la salut pública, precària en aquells temps.
Durant els anys 30, va sorgir una iniciativa popular amb el propòsit d’erigir un monument dedicat a l’insigne metge, arribant donacions inclús de veïns cullerencs residents a Toulouse i Lyon: “Y que nuestros hijos se descubran ante la efigie del que fué nuestro bienhechor, cuando conozcan su obra y procuren aprender sus humanas acciones de bondad y amor…” (Sucrona, 4 de gener de 1930). Però amb la presa de les institucions públiques per part de les autoritats franquistes, ja res es va saber de la iniciativa popular. (Vg. també S. Borrás: Hombres ilustres de Cullera. Benicull de Xúquer: 7 i Mig, 1999).
En novembre de 2009, Cullera Laica va demanar a l’Ajuntament de Cullera, amb disposició de col∙laborar dins de les possibilitats de l’Associació, que reprenguera la iniciativa i que erigira un digne monument en memòria del metge Joan Garcés Grau, però l’Ajuntament mai no va contestar. Al mes següent, el periòdic L’Expressió va publicar com a edició especial un reportatge historico-gràfic sobre el metge Juan Garcés Grau preparat per Cullera Laica. I per a les Festes Majors de 2010, Cullera Laica va organitzar un acte d’homenatge al metge Garcés, amb un dossier, una projecció audiovisual i una taula redona, amb Társila Cutanda (neboda-néta del metge), Consuelo Martí (dona de 102 anys que va arribar a conéixer-lo), el testimoni de José Codina (persona que va pertànyer a l’entitat que va promoure el monument), José Palomares (Ex-alcalde de Favara) i Fernando Sapiña (metge).
Cullera Laica, 9 de setembre de 2014.
Última actualització: 5 d’octubre de 2015