9 de desembre. Dia del Laïcisme a València: Taula redona i homenatge a Cayetano Ripoll [Crònica]

Cullera Laica es va adherir i va assitir a les 19:00 h. de dilluns 12 de desembre de l’any passat a València a la celebració del Dia Internacional del Laïcisme i la Llibertat de Consciència.

No és el primer any que se celebra. L’any passat, ja vam celebrar a Torrent  un Dinar de Fraternitat a la seu de l’Associació Vegetariana de Torrent.

L’aforament del saló d’actes d’Octubre, Centre de Cultura Contemporànea, fixat en 105 persones, es va veure àmpliament sobrepassat perquè unes 80 persones més es trobaven en els corredors laterals i en el fons. I inclús en el Hall.

En primer lloc, van intervindre representants de les tres associacions organitzadores:

Catalina Espinosa, representant de la Lògia Vicente Blasco Ibáñez.

Marc Cabanilles, president de la l’Associació Valenciana atea i Lliurepensadors.

Raquel Ortiz, coordinadora de València Laica (grup territorial d’Europa Laica).

A continuació, Rafael Solaç, bibliòfil i investigador valencià, va parlar d’un llibre sobre Gaietà Ripoll, que estan acabant ell i Emili Renard, soci de Cullera Laica,

Quan finalitzaren les intervencion esmentades, va prendre la paraula el públic, representants de partits polítics, organitzacions sindicals i càrrecs públics de diverses associacions, com FAPA València.

Poc després de les 20:30 hores, les persones que van assistir a l’acte, més aproximadament un altre mig centenar que esperava fora, acompanyats per la música de dolçaina i tabalet interpretada per la Gorgera de Tabal i Dolçaina de la Societat Coral El Micalet, van anar després d’una pancarta feta exprofés per a aquest acte on es podia llegir: Per la Llibertat de Consciència! Per un Estat laic, al lloc prop el Mercat Central on va ser assassinada l’última víctima de la Inquisició en tot el món, el mestre gaietà Ripoll. Allí l’actriu Lola López va fer una brillant reflexió històrica i va llegir el manifest.

Estimem la participació tant a l’interior com a l’exterior, acte central, en més de 200 persones.

El present article és una síntesi del publicat al respecte per Valencia Laica, complimentat per Batiste Malonda Grau de Cullera Laica.

[Data de publicació en web: 1 de gener de 2016]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.